Suiker+Unie+vertrouwt+op+uitstekende+concurrentiepositie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Suiker Unie vertrouwt op uitstekende concurrentiepositie

Dankzij de grote capaciteit en efficiëntie van de eigen verwerking en de hoge suikeropbrengsten in de bietenteelt verwacht Suiker Unie ook de komende jaren een concurrerende suikerprijs te kunnen uitbetalen.

Voor de dit jaar geteelde suikerbieten zal de uiteindelijk bietenprijs van Suiker Unie nog niet tegenvallen. 'Echter de contracten voor de levering van suiker die we nu afsluiten voor volgend jaar zijn een stuk lager. Dan zal de uitbetalingsprijs dichter in de buurt komen van onze basisprijs van 32,50 euro per ton suikerbieten bij een suikergehalte van 17 procent.'

Pieter Brooijmans, manager Agrarische Dienst, gaf gisteren tijdens de telersvergadering van Suiker Unie in Zeewolde een toelichting op de ontwikkelingen op de suikermarkt. Hij wees er daarbij op dat een overschot en ruime voorraden de stemming op dit moment bepalen. 'We hebben na het quotumtijdperk nu eenmaal te maken met de realiteit van de wereldmarkt.'

Twijfelachtig

Voor de iets langere termijn is Suiker Unie positief over de kansen op de suikermarkt en ook over de eigen concurrentiepositie. Brooijmans zegt dat het de verwachting is dat de wereldconsumptie van suiker de komende jaren gestaag blijft toenemen. 'Het is twijfelachtig in hoeverre de productiecapaciteit de groeiende vraag naar suiker kan bijhouden. Het lijkt erop dat er wereldwijd onvoldoende geïnvesteerd wordt in de productie en verwerking van suiker.'

Brooijmans stelt dat Suiker Unie zich goed heeft voorbereid op het wegvallen van het bietenquotum. Hij vertelt dat de laatste jaren de focus heeft gelegen op uitbreiding van de teelt, een hogere verwerkingscapaciteit en het vastleggen van marktaandeel. 'Onze efficiëntie is groot en de kosten zijn relatief laag. Daardoor kunnen we ons ook de komende jaren goed handhaven ten opzichte van concurrerende landen', aldus Brooijmans.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer