LTO+Noord+maant+Berkelland+tot+actie
Nieuws
© Dick van Doorn

LTO Noord maant Berkelland tot actie

LTO Noord Berkelland is wel klaar met de traagheid waarmee gemeente Berkelland werkt aan een nieuw bestemmingsplan.

In een brief aan het college van B en W dringt de landbouworganisatie aan op aanpassing van het ruimtelijk beleid aan de huidige normen. Sinds een ontwerp bestemmingsplan in 2012 werd afgeschoten door de Raad van State, ligt dat stil. 'We zitten al jaren in een vacuum, waar nu met name de intensieve veehouderij de dupe van wordt', zegt afdelingsvoorzitter Wim Klein Wilmink.

Plafond

Het provinciaal plafond van 1 hectare bouwoppervlak voldoet voor deze bedrijven vaak niet meer. Maar het Gelders Plussenbeleid waarmee dit soort bedrijven toch kan uitbreiden, komt in Berkelland niet van de grond. 'Intussen wil de gemeenteraad het geurbeleid nog verder aanscherpen. Dat maakt de zaak alleen nog maar complexer. Er moet nu echt wat gebeuren', stelt Klein Wilmink.

Dierenartsen

De LTO-afdeling voelt zich gesterkt door een gelijksoortige oproep van een aantal Berkellandse dierenartsen, twee weken geleden. Zij wezen er op dat zonder bedrijfsontwikkeling de gemeente niet vitaal blijft en de vergrijzing verder zal toenemen.

Klein Wilmink zegt wel begrip te hebben voor de worsteling van de gemeente met de huidige complexe regelgeving. 'Maar dat is geen excuus. Laten ze eens doorpakken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer