Boer+heeft+volgens+kardinaal+%27slechte+pers%27
Nieuws
© katholiekleven.nl

Boer heeft volgens kardinaal 'slechte pers'

Kardinaal Wim Eijk van het rooms-katholieke aartsbisdom Utrecht heeft een bezoek gebracht aan enkele Twentse boeren. Volgens hem hebben boeren het op dit moment niet makkelijk. 'Ze hebben op dit moment een slechte pers.'

'We hebben veel aan boeren te danken', stelt de aartsbisschop in een verslag op katholiekleven.nl. 'Hoe technisch ons leven ook mag zijn, we leven toch van wat we elke dag eten. Dat leveren de boeren aan en dat mogen we niet vergeten. Ik denk dat we de boeren in ons hart moeten dragen en moeten steunen en dat we met heel veel respect moeten kijken naar dat wat zij voor ons doen.'

De kardinaal liet zich op de boerderij van familie Damhuis in Glane informeren over de ontwikkelingen op het platteland. 'Ik kom niet vaak op een boerderij. Mensen die een boerderij hebben, hebben het op dit moment niet zo gemakkelijk. Ze staan nogal eens bloot aan kritiek. Ze zouden het milieu bedreigen met hun dieren en fosfaat.'

Aandacht in de kerk

LTO-voorzitter Nicole Scholten-Linde van afdeling Noord-Oost Twente heeft de kardinaal gevraagd om de situatie van de boeren ook in de kerk onder de aandacht te brengen. 'Hier in Twente is de katholieke kerk een factor van betekenis. Als boeren staan wij heel dicht bij de natuur en houden wij van de natuur. We spelen daar graag een belangrijke rol in, ook in de voedselproductie. Het is mooi dat de kardinaal daar aandacht voor had. Hij heeft beloofd daar in de kerk aandacht aan te besteden.'

'Mensen uit onze eigen sector weten wel hoe het zit, daar hoeven we het niet aan te vertellen', stelt Scholten-Linde. 'Maar de katholieke kerk is wel belangrijk en bereikt op een andere manier veel mensen. Ik heb zelf het idee dat ouderen vaak meer waardering hebben voor het boerenwerk dan jongeren. Wat dat aangaat zou het mooi zijn als de kerk er tijdens Kerstmis aandacht aan kan besteden. Dan zijn er ook veel meer jonge gezinnen in de kerk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer