%27Boeren+zijn+de+grootste+natuurbeherende+organisatie%27
Interview
© Vidiphoto

'Boeren zijn de grootste natuurbeherende organisatie'

Pluimveehouder en akkerbouwer Carla Evers was vorige week dagvoorzitter tijdens de Overijsselse Bijendag. Ze is bestuurder bij LTO Noord regio Oost. Boeren doen volgens haar steeds meer om de bijen een handje te helpen.


Want dat het slecht gaat met de bijen, werd tijdens de dag wel duidelijk.

Boeren zijn net mensen. Ook wij moeten eerst weten hoe het er voor staat, voordat we ermee aan de slag gaan.

Carla Evers, pluimveehouder en akkerbouwer

Wat heeft u zelf met bijen?

'Op zich heb ik zelf niks bijzonders met bijen. Niet meer dan een ander. Toen ze mij vroegen om dagvoorzitter te zijn, heb ik ook getwijfeld. Ik weet helemaal niet veel van het onderwerp. Aan de andere kant heb ik juist wel veel met bijen: we hebben een agrarisch bedrijf en werken dus met de natuur. Boeren zijn waarschijnlijk de grootste natuurbeherende organisatie van Nederland.'

Maar boeren krijgen ook de schuld dat het zo slecht gaat met de bijen.

'Dat klopt. Op sociale media werd er ook negatief gereageerd door een organisatie op het feit dat ik de dagvoorzitter zou zijn. Met alle bijbehorende reacties waar de honden geen brood van lusten en waarbij boeren zwart gemaakt worden.
'Gelukkig kwamen daar ook veel positieve reacties op. LTO Noord is namelijk mede-initiatiefnemer van de Bijenbeweging Overijssel. Boeren willen graag een positieve bijdrage leveren.'

Heeft u veel geleerd tijdens de Overijsselse Bijendag?

'Ja ontzettend veel. Ik wist niet dat er zoveel bijensoorten waren en dat het zo slecht gaat met de bijen. Sommige soorten worden echt met uitsterven bedreigd. Boeren zijn net mensen. Ook wij moeten eerst weten hoe het er voor staat voordat we ermee aan de slag gaan. Bewustwording van de problematiek is heel belangrijk en daar wil LTO Noord in Overijssel een belangrijke rol in vervullen.'

Want daar ontbreekt het aan?

'Dat denk ik wel. Ik wist er in ieder geval nog niet heel veel van. En dat geldt voor veel meer mensen. Dat bleek ook uit een kennisquiz tijdens de dag over bijen.
'Maar ik houd van dieren en draag de natuur een warm hart toe. Dat geldt denk ik voor alle boeren. Je ziet ook dat er steeds meer wordt opgepakt vanuit de sector met bijvoorbeeld akkerranden en weidemengsels.'

Wat is het vervolg?

'De Overijsselse Bijendag was slechts een onderdeel van een driejarig traject waaraan diverse organisaties zich verbonden hebben. LTO Noord brengt het onderwerp bij leden onder de aandacht. In totaal hebben meer dan 70 organisaties de Bijenagenda ondertekend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer