Probleem+bokken+wordt+bij+de+hoorns+gepakt
Interview
© LTO Nederland

Probleem bokken wordt bij de hoorns gepakt

Terwijl de inkt pas vier weken geleden droog was, start het Plan van Aanpak Welzijn Geitenbokken per 1 januari met het registreren van het sterftepercentage onder lammeren in de leeftijd tot drie weken. Voorzitter Jos Tolboom van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij is hier blij mee.

Dit is een erg snelle start?

'Ja, we beginnen volgend jaar. Op dit moment wordt nog een module ontwikkeld, waarbij geitenhouders automatisch de sterftecijfers van hun lammeren terugkrijgen. Ook van de lammeren die op een ander bedrijf worden afgemest.

'Ondernemers snappen de urgentie en de noodzaak dat dit beter moet'

Jos Tolboom, voorzitter LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij

'We verwachten dat dit in eerste maanden van volgend jaar gereed komt. Dat moet ook wel want overal staat de lammertijd op het punt van beginnen.'

De aanpak is positief?

'Ja, dat wel, maar aan de andere kant is het jammer dat dit nodig is. In de praktijk is iedereen bezig met zijn eigen ding. De bokjes gaan meestal via de handelaar naar de mester. Daar komen dieren van veel bedrijven bij elkaar, en de melkgeitenhouder krijgt niets terug van de afmestresultaten.

'Sommige bokkenmesters halen zelf de bokjes op, terwijl heel soms een bokkenmester enkel de bokjes van één geitenhouder afmest.'

Dit bij elkaar brengen van dieren is een risico?

'Ja, zeker wanneer het ene bokje een ziekte meebrengt en het andere bokje een te lage weerstand heeft. Het plan van aanpak is dan ook gericht op een betere weerstand van het jonge bokje, door onder meer een goede verzorging en een snelle biestverstrekking. We zien op termijn ook steeds meer geitenbedrijven hun bokjes zelf afmesten. Ook is er in de toekomst vaker een een-op-eenrelatie met een vaste bokkenmester .'

De focus ligt bij de geitenhouder?

'Ja, wanneer het sterftepercentage de eerste twee jaren boven die 19,6 procent ligt, moet een ondernemer een plan van aanpak schrijven en uitvoeren om de resultaten te verbeteren. Boven de 12,3 procent krijgen geitenhouders per brief te horen dat ze in de gevarenzone zitten.

'Na die twee jaren worden de regels aangescherpt naar 9,3 procent voor de waarschuwing en 12,3 procent om in actie te moeten komen middels het plan van aanpak. Ondernemers moeten de kans krijgen om de gezondheid van de bokjes te verbeteren.

Hoe reageert de achterban?

'Positief, we hebben de plannen tijdens verschillende bijeenkomsten aan de leden voorgelegd. Hier waren de reacties positief. Ondernemers snappen de urgentie en de noodzaak dat dit beter moet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer