Europese+graanoogst+stijgt+komend+jaar
Nieuws
© Koos van der Spek

Europese graanoogst stijgt komend jaar

In een eerste prognose gaat analysebureau Strategie Grains voor het seizoen 2018-2019 uit van een Europese graanoogst van 304,9 miljoen ton. Een stijging van 1,9 procent in vergelijking met het voorgaande seizoen.

Strategie Grains stelde voor 2017-2018 de oogstprognose naar beneden bij vanwege slechte oogstomstandigheden in de Baltische Staten, Scandinavië en het noorden van Polen en Duitsland.

In de genoemde teeltgebieden verloopt de inzaai van wintergranen ook moeizaam vanwege overvloedige neerslag, meldt RVO in het weekbericht granen. Verder is het in delen van Spanje, Italië en Griekenland op dit moment te droog voor graantelers om goed te kunnen zaaien.

Gelijkblijvend areaal

In de overige Europese lidstaten staan de wintergranen er goed bij, stelt Strategie Grains. De Franse analisten gaan in grote lijnen uit van een gelijkblijvend areaal en gemiddeld iets hogere opbrengsten per hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer