%27Konijnenwelzijn+wordt+belangrijker%27
Reportage
© Dick van Doorn

'Konijnenwelzijn wordt belangrijker'

Maarten Berkvens uit Mariahout zet sterk in op de leefomgeving van zijn konijnen. De dieren krijgen steeds meer ruimte. In ieder hok zitten speeltjes, afleidingsmateriaal en schuilbuizen. 'Het welzijn van konijnen wordt belangrijker.'

De ouders van Maarten Berkvens uit Mariahout hadden melkvee en vleesstieren. In 2001 nam hij dit gemengde bedrijf over met de intentie om met konijnen verder te gaan.

In 2002 verbouwde en renoveerde Berkvens samen met zijn ouders de ligboxenstal. Ook startten ze een hinderwetprocedure, zodat ze de ligboxenstal met 25 meter konden verlengen en er 500 vierkante meter meer staloppervlakte ontstond. De ondernemers begonnen als gesloten bedrijf met 650 moederdieren in twee groepen. In 2009 was de inrichting van de verbouwde en verlengde melkveestal aan vervanging toe.

Combineren

'Het vervangen van de stalinrichting konden we mooi combineren met de nieuwe welzijnseisen voor moederdieren door meteen welzijnsmatjes in de hokken te doen', zegt Berkvens. In 2009 kon de familie opnieuw uitbreiden en renoveren. De ondernemers gingen van 650 naar 1.000 moederdieren. In het nieuwe gedeelte installeerden ze welzijnshokken.

Het is belangrijk dat jong talent opstaat, want de konijnenhouderij vergrijst

Maarten Berkvens, konijnenhouder in Mariahout

Eén jaar later groeide Berkvens door naar een gesloten bedrijf met 1.600 moederdieren, waarvan 1.450 moederdieren met lampreien (jonge konijnen) in welzijnshokken. Ze verplaatsten de moederdieren, omdat er twee identieke afdelingen waren.

Padcooling

In 2012 voorzag de familie onder druk van slagerij Lonki één afdeling van grote parkhokken. De vleeskonijnen gingen naar het welzijnsvriendelijke parksysteem. Omdat de moederdieren in de zomer soms last hadden van hittestress, schafte Berkvens in 2014 padcooling aan. 'Daarvoor werkten we met nevelkoeling via de luchtinlaat, maar daardoor werd het te vochtig in de stal. Met de padcooling is de stal 's zomer koel en hebben we geen vocht meer in de stal.'

De afgelopen jaren is het welzijn van het konijn maatschappelijk gezien sowieso meer in de picture komen te staan. 'De focus ligt daarbij vooral op meer vierkante centimeter per dier, maar het welzijn van een konijn hangt van meerdere factoren af. Zo heb ik mijn parksysteem uitgevoerd met kunststof konijnenroosters die prettig aanvoelen voor moeder en vleeskonijn, dus daardoor is er nog meer welzijn. Ook zijn ze dol op de schuilbuizen. Zoals een kip wil scharrelen, wil een konijn ergens achter of in kruipen.' De konijnen van Berkvens krijgen verder onbeperkt ruwvoer via strokokers.

Eén ster

Ook de afnemer van de vleeskonijnen, slachterij Lonki in België, wil vooroplopen in Europa wat betreft het welzijn van de dieren die naar de slachterij gaan. 'Mijn coöperatie Den Demer, waar ik sinds 2012 ook bestuurslid van ben, speelt hier uiteraard op in. Vandaar ook dat we in 2016 in gesprek zijn gegaan met de Dierenbescherming over de vraag of we één ster kunnen krijgen voor ons nieuwste, meest welzijnsvriendelijke systeem, het combivoedsterhok. Dat heeft geresulteerd dat sinds eind november ons vlees met één ster van het Beter Leven-keurmerk in de schappen van Albert Heijn ligt.'

Berkvens heeft zelf nog geen combivoedsterhokken, maar is wel van plan om deze op termijn aan te schaffen. In de hokken van 6.500 vierkante centimeter zit één drachtige voedster. Na zo'n tweeënhalve week kunnen de combivoedsterhokken worden omgebouwd naar groepshuisvestingshokken waarin de dieren tot aan de aflevering kunnen worden grootgebracht en een ruimte hebben van 800 vierkante centimeter.

Jongen

De moeders krijgen steeds meer jongen, tien tot elf. 'Ik denk dat we qua fokkerij op de grens zitten qua aantallen jongen per voedster. We moeten nu streven naar het afleveren van goede kwaliteit vlees met zo min mogelijk antibioticagebruik in plaats van meer jongen per voedster.'

De konijnenhouder vindt het triest dat sommige collega's met parksystemen moeten stoppen vanwege de te lage prijs die ze krijgen. 'Als de konijnenhouderij uit Nederland zou verdwijnen en de productie naar andere EU-landen verplaatst, dan liggen hier straks konijnen in het schap die het qua welzijn vele malen minder hebben gehad dan onze eigen konijnen.'

Bestuurslid Den Demer

Het is ook een van de redenen waarom de ondernemer in 2012 bestuurslid van Den Demer is geworden. 'Andere reden om bestuurslid te worden, is dat ik beter op de hoogte ben van alle actuele ontwikkelingen.' Bijzonder aan deze coöperatie is dat alle vijf bestuursleden zich met alle beleidsterreinen bezighouden. Alleen de voorzitter heeft een specifieke portefeuille, namelijk de afzet.

Van Berkvens mogen best meer mensen een konijnenhouderij starten in Nederland. 'Het is belangrijk dat jong talent opstaat, want de konijnenhouderij in Nederland vergrijst. Wellicht dat de ster die we onlangs van de Dierenbescherming hebben gekregen, hieraan kan bijdragen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer