Europees+Commissaris+kondigt+korting+landbouwbudget+aan
Nieuws
© Europese Commissie

Europees Commissaris kondigt korting landbouwbudget aan

'Het GLB-budget wordt gekort, de vraag is alleen met hoeveel.' Die uitspraak deed de Europese Commissaris voor het budget, Günther Oettinger, woensdag op een bijeenkomst in Brussel.

Uit de woorden van de Duitse Eurocommissaris, lid van de CDU van bondskanselier Angela Merkel, bleek dat de druk heel groot is om vanaf 2020 te bezuinigen op het EU-landbouwbeleid. Hij gaf aan dat de EU voor het vervullen van allerlei nieuwe taken jaarlijks 10 miljard euro nodig heeft.

Van dat geld zou 80 procent moeten komen van extra bijdragen van de lidstaten, maar voor de resterende 20 procent zijn bezuinigingen op andere posten nodig. Daarbij wordt met name gekeken naar het GLB. Oettinger daagde zijn gehoor uit argumenten te geven om het GLB-budget te verdedigen.

Gat door Brexit

De Europees Commissaris wil het gat als gevolg van de Brexit fifty-fifty verdelen. De helft moet worden wegbezuinigd en de rest moet komen uit extra geld van de lidstaten.

Zonder compensatie voor de Britse bijdrage aan het EU-budget worden de GLB-betalingsrechten in 2020 al gekort, mogelijk met 7 procent. In 2018 en 2019 wordt het gat nog gedicht vanuit de 45 miljard die minister-president Theresa May heeft toegezegd aan de EU.

Eind mei voorstel

Volgens de laatste plannen komt Oettinger op 29 mei 2018 met een voorstel voor het EU-budget 2021-2027 en wordt duidelijk aan welke korting op het GLB hij denkt. Dit raakt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2020-2026.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer