Laureate+nieuw+brouwgerstras
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Laureate nieuw brouwgerstras

Het ras Laureate is nieuw op de rassenlijst voor de teelt van brouwgerst in Nederland. Volgens Nibem wordt het ras beperkt geaccepteerd vanwege de weinige ervaring in het mout- en brouwproces.

Naast Laureate worden de standaardrassen KWS Irina, RGT Planet en Quench algemeen geaccepteerd door de industrie. Het ras Sanette wordt beperkt geaccepteerd en niet aanbevolen. Verder wordt voor de teelt van Paustian geen advies uitgebracht vanwege onvoldoende industriële ervaring.

Elk jaar brengt het Nederlands Instituut voor brouwgerst, mout en bier (Nibem) een waarderingslijst uit voor brouwgerstrassen op basis van kwaliteitsonderzoek. Door middel van deze lijst informeert Nibem de gersttelers over de acceptatie van de verschillende brouwgerstrassen door de mouters en brouwers in Nederland.

Industrieel oordeel

In 2017 zijn partijen van de rassen KWS Irina, RGT Planet en Sanette beproefd van oogst 2016. Het gezamenlijke industriële oordeel van de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen over de rassen KWS Irina en RGT Planet is volgens Nibem positief. Het ras Sanette is geaccepteerd maar wordt niet aanbevolen.

Voor commerciële introductie worden brouwgerstrassen uitvoerig onderzocht. Het reguliere cultuur- en gebruikswaardenonderzoek bestaat uit een landbouwkundig deel voor opname op de Aanbevelende Rassenlijst van CSAR. Parallel loopt het kwaliteitsonderzoek in opdracht van Nibem om rassen op mout- en brouwkwaliteit te beoordelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer