Schouten+voelt+niets+voor+extra+varkenspestcontroles
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten voelt niets voor extra varkenspestcontroles

Minister Carola Schouten (LNV) is niet van plan om aan de grens extra hygiënecontroles in te voeren om de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) uit Polen te voorkomen.

Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen vanuit de Tweede Kamer. Schouten stelt dat de vondst van besmette wilde zwijnen in de buurt van Warschau het risico van introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland niet direct heeft vergroot. Menselijk handelen heeft naar alle waarschijnlijkheid de introductie van het virus in dit nieuwe gebied, richting het westen, veroorzaakt.

Het risico van verspreiding door onachtzaamheid wordt al jaren onderkend en daar wordt in de besmette landen, en ook in andere lidstaten van de Europese Unie, herhaaldelijk op gewezen. De ziekte is al jaren aanwezig in Polen, zowel in de wilde zwijnen als bij gehouden varkens. Het feit dat de verspreiding ervan niet onder controle is, noemt Schouten zorgwekkend en reden om permanent alert te zijn.

Europese regelgeving

Op de vraag of zij bereid is om extra hygiënecontroles aan de grens uit te voeren stelt Schouten dat er strenge Europese regelgeving is die moet voorkomen dat de ziekte door middel van transporten wordt verspreid. Het is bijvoorbeeld verboden om varkens uit de besmette gebieden te transporteren.

Daarbovenop geldt in Nederland de verplichting van een extra reiniging en desinfectie op een erkende Reinigings- en ontsmettingsplaats van wagens die leeg terugkeren uit landen met uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA voert daarop een administratieve controle uit.

Verantwoordelijkheid

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Polen en andere lidstaten van de Europese Unie is de sector opnieuw gewezen op zijn verantwoordelijkheid wat betreft het nemen van maatregelen ten aanzien van de bedrijfshygiëne en op het verbod van het voederen van keukenafval. Ook jagers zijn gewezen op risico's van jagen in besmette gebieden en op het belang van het nemen van hygiënemaatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer