73+hectare+geruild+bij+A9+Heiloo
Nieuws
© Eigen Foto

73 hectare geruild bij A9 Heiloo

Gemeente Heiloo heeft gronden verworven voor het tracé van de afslag A9 bij de Lagelaan. Enkele agrarische ondernemers vergroten hun grondpositie bij of in de buurt van het bedrijf. De akte van kavelruil Kooibrug is op vrijdag 22 december gepasseerd bij het Uitgeester Notariaat.

In de kavelruil hebben 15 partijen zich aan elkaar verbonden en hebben tezamen ruim 73 hectare met elkaar geruild.

In kavelruil Kooibrug is sprake van forse verbetering van de agrarische structuur en is het wegtracé tussen de Oosterzijweg en de Kanaalweg via de kavelruil vrij geruild, geven de partijen aan.

Natuur

Landschap Noord-Holland wordt volledig met grond gecompenseerd voor natuur die als gevolg van de aan te leggen afslag verloren gaat en kan de oppervlakte natuur uitbreiden. De Golfbaan Oosterzij realiseert voldoende ruimte voor een driving range en de toegang er naar toe.

De kavelruil zorgt ook voor een aanzienlijke verbetering van de agrarische structuur. Boeren met landbouwgrond verder van de boerderij gelegen, ruilen bijvoorbeeld met grond dat dichterbij de boerderij ligt. Zo is er minder versnippering van de grond die bewerkt moet worden; er ontstaan meer aaneengesloten percelen. Een voordeel is dat er minder landbouwverkeer zal zijn en dat was een van de doelstellingen vooraf.

Onderhandelen

Door partijen is lang onderhandeld over de randvoorwaarden om deel te nemen aan de kavelruil. Voor de projectbegeleiders was de uitdaging om alle partijen aan elkaar te binden. Dit is met de ondertekening van overeenkomst en akte van kavelruil gelukt.

De Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stivas) heeft in 2016 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een POP3 toezegging van 3,3 miljoen euro ontvangen voor de verbetering van de verkavelingsstructuur van landbouwbedrijven in Noord-Holland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer