Dijkgraaf+wil+schap+bij+vergadertafel+weg
Nieuws
© Twan Wiermans

Dijkgraaf wil schap bij vergadertafel weg

Waterschap Noorderzijlvest moet pro-actiever en assertiever worden in de aanpak van klimaatverandering. Dat betoogde dijkgraaf Bert Middel woensdagavond tijdens het mini-symposium over hoosbuien en hittestress.'Als we dat niet doen dat wordt het een puinzooi, en krijgen we een complete sociale ontwrichting.'

Het mini-symposium vond plaats ter gelegenheid van de beëdiging van dijkgraaf Bert Middel die zijn tweede ambtstermijn ingaat.

De dijkgraaf gaf aan dat burgers niet alleen te maken krijgen met de gevolgen van klimaatveranderingen, maar zeker ook de boeren. 'De landbouw is ook in het geding.'

Om maatregelen te nemen moet het waterschap vooral doelgericht werken, stelt Middel. 'Wij moeten bij de vergadertafel weg en aan de slag.'

Volgens hem staat verbinden hierbij centraal.

Met polderen

Daarbij is het nodig dat creatievellingen afwijkende ideeën meebrengen, stelde oud-minister van VROM Pieter Winsemius. 'Polderen helpt niet.

Winsemius ziet voordelen om de C02-uitstoot in veenweidegebieden te verminderen door peilverhoging en compensatie voor boeren als deze naast het peil verhogen ook bloemrijke stroken voor weidevogels aanleggen. In Friesland wordt hiermee al geëxperimenteerd.

Vezelhennep

Een ander voorbeeld om de verduurzaming een boost te geven zijn volgens hem de huizen die opgetrokken worden uit vezelhennepplanten. Akkerbouwer Albert Dun uit Oude Pekela is hiermee inmiddels aan het bouwen. Hennep is C02 negatief. Het gewas neemt meer CO2 op dan dat het uitstoot.

Weerman Gerrit Hiemstra riep het waterschap om eerlijker te zijn dat het na een hoosbui niet alles droog kan pompen om schade te voorkomen. 'Dat is iets wat waterschappen liever niet vertellen. Maar de meeste mensen snappen wel dat je niet alles meteen kunt droog maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer