Groninger Landschap koopt boerderijen van NAM

Het Groninger Landschap heeft symbolisch drie boerderijen gekocht van de NAM die zijn beschadigd door aardbevingen.

Het gaat om Plaats Melkema in Huizinge, Boerderij De Haver in Onderdendam en Boerderij Occo Reintiesheert in Stedum. De NAM steekt ruim 3 miljoen euro in het onderhoud en de instandhouding van deze rijksmonumenten.

Het Groninger Landschap start direct met werkzaamheden om deze boerderijen en hun erven voor de toekomst veilig te stellen. Hierbij staat de monumentale waarde van de boerderijen, die behoren tot het Groninger cultureel erfgoed, centraal, stelt de Stichting.

Woonbestemming

De boerderijen behouden een woonbestemming, maar op een wijze dat dit niet gepaard gaat met een ingrijpende versterkingsoperatie, geeft het Groninger Landschap aan.

Drie architectenbureaus uit Groningen – Holstein Restauratie Architectuur, Onix en OVT Architecten – hebben elk in opdracht van Het Groninger Landschap een meerjarig onderhoudsplan opgesteld voor één van de boerderijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer