Meer+ruimte+intensieve+veehouderij+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Huisman Media

Meer ruimte intensieve veehouderij Zuid-Holland

De intensieve veehouderij in Zuid-Holland krijgt meer ruimte. Dat hebben Provinciale Staten woensdag besloten. Wel moeten ondernemers laten zien dat ze extra maatregelen nemen om dierenwelzijn en duurzaamheid te borgen. De provincie gaat daar scherp op letten.

Tijdens de commissievergadering twee weken eerder tekende zich al een meerderheid af voor het plan. De veehouderijsector deed op 1 november al een voorstel om afspraken te maken over extra maatregelen die dierenwelzijn verbeteren en duurzaamheid verhogen.

Op GroenLinks en de Partij voor de Dieren na waren alle partijen in Provinciale Staten voor de verruiming voor varkens-, pluimvee-, melkgeiten- en vleeskalverhouderijen. Er werd ingezet op een bouwblok van 2 hectare. Dat wordt toegestaan.

Handtekeningen

Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland is tevreden. Hij bood het provinciebestuur eerder samen met pluimveehouder Hanneke de Baar handtekeningen aan van negentig ondernemers, die aangeven bereid te zijn bovenwettelijke maatregelen te nemen.

De extra controle die de provincie wil uitoefenen, ziet LTO Noord niet als een probleem. 'Het geeft de sector de kans om objectief te laten zien dat wordt voldaan aan de eisen voor dierenwelzijn en duurzaamheid', zegt regiomanager Andries Middag van LTO Noord.

Plan controle volgt

Hoe die extra controle er straks uitziet, is nog niet bekend. Provincie Zuid-Holland buigt zich komend voorjaar over de invulling. De provincie volgt graag het initiatief van LTO Noord en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) om jaarlijks met de sector te overleggen.

Het zal daarbij specifiek gaan over de vraag of bedrijven voldoen aan alle eisen die bij certificering voor duurzaamheid en diergezondheid horen, met extra aandacht voor emissies, het effect op de leefomgeving en op de volksgezondheid. De provincie wil verder gaan dan de eigen controle voor de Barometer Duurzame Landbouw.

Bestaande bedrijven

Het nieuwe beleid geldt alleen voor bestaande bedrijven. De komst van nieuwe intensieve veehouderijen blijft uitgesloten.

Er mogen alleen bedrijven komen die 'substantiële uitloop' of 'intensieve weidegang' bieden en dat zijn dus geen intensieve veehouderijen.

Extra eisen

Overigens worden aan die weidegang en uitloop straks ook extra eisen gesteld. Alleen Meetlat Duurzame Veehouderij, Milieukeur of een biologische bedrijfsvoering is onvoldoende voor een vergunning.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer