Mestfraude+zit+trotse+varkenshouder+dwars
Analyse
© Twan Wiermans

Mestfraude zit trotse varkenshouder dwars

Landbouwminister Carola Schouten wil trots zijn op de Nederlandse varkenshouderij. Varkenshouders zijn trots op hun sector, maar willen ook waardering voor hun werk. Voor een gezonde ontwikkeling van hun ondernemerschap en bedrijf is dat pure noodzaak

De varkenshouderij ligt politiek en maatschappelijk onder vuur. Al jaren. In reactie daarop ontstonden de zichtstallen met Stap in de stal, werd het Weekend van het Varken in het leven geroepen en waren varkenshouders vaker partner in fietsroutes en open dagen. Het idee was namelijk dat de burger was vervreemd van de boer en zijn varkens die tussen vier muren worden gehouden.

Weer een fase verder kwamen daar twitterende, bloggende en vloggende ondernemers, doorgaans varkenshoudsters, bij. Vanuit de trots op hun bedrijf en dieren laten zij in een niet aflatende stroom woorden en beelden zien hoe mooi het houden van varkens is en met hoeveel liefde en zorg zij dat 24 uur per dag 7 dagen in de week doen.

Goodwill weer kwijt

Be good and tell it. Varkenshouders pakten die handschoen de afgelopen jaren met verve op en gaven onder andere een gezicht aan Unox-rookworsten en het Lentefeest van Albert Heijn. De goodwill die daarmee wordt opgebouwd, raakt de sector echter weer kwijt in het collectief door negatieve publiciteit over bijvoorbeeld emissies van geur en fijnstof, wantoestanden en mestfraude. Het negatieve overschaduwd het positieve. Dat zet de toon voor de publieke opinie.

De goodwill die wordt opgebouwd raakt de sector echter weer kwijt in het collectief door negatieve publiciteit

Schouten liet zich maandag bij de POV ook in niet mis te verstane bewoordingen uit over de mestfraude. Zij riep de varkenshouderij op verantwoordelijkheid te nemen. Dat is volgens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een van de weinige overlevingskansen die er voor de varkenssector zijn.

Trots

De bewindsvrouw wil, voor zover dat in haar vermogen ligt, de varkenshouderij daarbij helpen. Bijvoorbeeld door zich in te zetten voor een eerlijker prijs. Haar grootste ambitie is namelijk trots op de varkenshouderij, zo liet Schouten weten.

Varkenshouders zijn dat al: trots op hun sector. Wat zij graag willen, is waardering en erkenning voor hun vakmanschap en voor de wijze waarop zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Voor een gezonde ontwikkeling van hun ondernemerschap en bedrijf hebben varkenshouders dat nodig.

Een antwoord op de vraag hoe je als sector waardering mobiliseert, is er nog niet. Maar een eerlijker prijs is een mooie stap. En een minister van Landbouw die zegt oog te hebben voor het werk dat in de varkenshouderij wordt verzet en dat ook in woord en daad uitdraagt, maakt daarin ook een groot verschil.

Misschien is het ook een idee om bedrijven die varkenshouders inzetten om hun producten een smoel te geven, het omgekeerde te laten doen. Als blijk van waardering. Be good, ook in 2018, maar laat anderen dat verhaal vertellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer