Varken+basis+voor+125+liter+snert+per+week
Nieuws
© vidiphoto

Varken basis voor 125 liter snert per week

Voor slager Eric Konermann uit Gouda is vrijdag snertdag. In de wintermaanden maakt hij wekelijks minimaal 125 liter erwtensoep. Basis voor het recept dat het bedrijf al 50 jaar hanteert, is been, vlees en zwoerd.

'Erwtensoep is bij ons de meest verkochte soep', zegt Konermann. De bouillon van beenderen, hamlappen en een varkenskop trekt hij 's nachts. 'Dat geeft heel veel smaak aan de soep. Terwijl het zwoerd zorgt voor de voor snert zo kenmerkende binding.'

De volgende dag zeeft Konermann de bouillon waarna hij onder andere de spliterwten, prei en aardappelen toevoegt. Het vlees van de hamlappen wordt in stukjes gesneden en gaat terug in de soep, net als het vlees van de varkenskop. 'De wangetjes van een varken zijn een lekkernij. Ze zijn nog lekkerder dan de varkenshaas', vertelt Konermann met smaak.

Van A tot Z

Het mooie van een varken is dat die van A tot Z wordt verwerkt. 'Er blijft geen stukje onbenut; er wordt niets weggegooid', zegt Konermann. Alles wat niet wordt verkocht als vlees, wordt verwerkt in andere producten. Voorbeelden daarvan zijn er te over. Konermann noemt (behang)lijm, zeep, shampoo, mascara, batterijen en hondenvoer.

Dierlijke vetten en slachtafval dat niet verwerkt kan worden, haalt ophaaldienst Rendac uit Son op en belandt daar in de biovergisting om er biodiesel of bio-energie van te maken.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer