Burgemeester+helpt+melkveehouder+uit+Haskerdijken+aan+stroom
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Burgemeester helpt melkveehouder uit Haskerdijken aan stroom

Biologisch melkveehouder Catrinus Veeninga uit Haskerdijken krijgt woensdagmiddag na 2,5 dag weer stroom. De burgemeester van Heerenveen moest er aan te pas komen om de zaak in beweging te krijgen. 'Bij energiebedrijf Liander heerst geen boerenmentaliteit.'

Na een brand die zijn stelpboerderij op kerstavond volledig in de as legde, molk Veeninga de koeien via een noodaggregaat van de buren. De melkveehouder was op het moment van de brand op visite bij zijn schoonfamilie in het Noord-Hollandse Huizen. 'Mijn dochter kreeg via de WhatsApp een bericht dat de boerderij in brand stond. Ik geloofde het eerst niet. Maar toen kwamen er foto's.'

Op zijn telefoon had Veeninga zes gemiste oproepen. 'Het was goed mis. Ik ben met knikkende knieën naar huis gereden. Als de ligboxenstal maar blijft staan, was mijn enige gedachte.' En de ligboxenstal bleef staan. Alle 45 melkkoeien overleefden de brand.

Bodywarmers

Toen Veeninga met Liander belde met de vraag of hij weer stroom kon krijgen, was zijn verbazing groot. 'Ze gaven aan dat ik dat via hun website moest aangeven. Daarna zou ik weer worden aangesloten.' Een heel gedoe, stelt de melkveehouder.

'Je hebt al zoveel drukte, de melkput staat vol water, je moet een nieuwe melkpomp bestellen. Alle buren helpen, je krijgt onderdak bij een biologische collega met een bed and breakfast. Ik had het koud tijdens het melken en via de buurtapp kwamen er vier bodywarmers. Andere buren komen met rollade en en salade.

'Maar bij Liander kunnen ze je niet verder helpen. Het ging zelfs zo ver dat de medewerker die we spraken zei dat zijn werktijd erop zat. En dat hij bij zijn baas moest vragen of hij overuren mocht maken. In wat voor wereld leven we?'

Dat vindt ook Johannes Dijkstra, afdelingsvoorzitter van LTO Noord en buurman van Veeninga. Hij tipte de getroffen melkveehouder om de burgemeester in te schakelen. 'Dit kan natuurlijk niet. Een noodaggregaat kan geen 24 uur per dag draaien, dat draait op een trekker.'

Via het internet op zijn logeeradres deed Veeninga nog een poging om een aanvraag in te dienen voor het aanleggen van stroom. 'Ik heb de helft ingevuld. Ik had het btw-nummer nodig en het nummer van de Kamer van Koophandel nodig. Ook moest ik vragen over bodemgesteldheid invullen. Die gegevens had ik allemaal niet meer. Ik dacht op den duur: 'smoor er maar in'.'

Klantgemak

Een woordvoerder van Liander vindt de zaak 'vervelend'. 'Het is heel verdrietig dat er brand heeft gewoed, zeker rond deze dagen.' 'We proberen zo veel mogelijk klanten via internet aanvragen te laten doen. Dat is ook een stuk klantgemak. Maar in urgente gevallen moeten we meteen schakelen. Dat dat dan via een website moet gebeuren, is niet de bedoeling', stelt de woordvoerder

Hij geeft aan dat er zondagavond een monteur langs geweest is om de situatie te bekijken. 'Uit voorzorg heeft deze de aansluiting afgeschakeld. Er moet nu een nieuwe oplossing komen. We zijn op dit moment ter plaatse om te kijken hoe we de ondernemer zo snel mogelijk van stroom kunnen voorzien. '

De Liander-woordvoerder stelt dat een heraansluiting op het stroomnet niet altijd gemakkelijk is. 'Zeker bij een grote brand als deze letten we ook goed op de veiligheid van de omgeving.'

De meterkast en aansluitingen zaten in de boerderij die verloren is gegaan.

Veeninga is opgelucht dat hij woensdagmiddag weer stroom heeft. 'Dat het zo lang heeft geduurd, daarover wil ik niet verder zeuren. Dat kost alleen maar energie.'

Woonunits

Hij hoopt dat er zo snel mogelijk woonunits op het terrein geplaatst kunnen worden. 'Ik heb hier mijn hele leven gewoond, maar blijf er heel nuchter onder. Je kunt er wel om gaan janken, maar dat heeft geen zin. En het belangrijkste is dat de koeien nog leven.'

Wel zijn er tientallen cavia's, katten en konijnen vermist. Die waren van zijn vrouw en dochter. 'Nog iedere dag komt er een kat terug. Maar de konijnen hebben de kerst niet overleefd.' Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Branden

Dit is de vierde grote brand op een melkveebedrijf in Friesland dit jaar. In februari kostte een brand op een melkveebedrijf in Zandhuizen 110 melkkoeien het leven.

Twee maanden later kwamen veertig stuks jongvee om bij een stalbrand in het Friese Lippenhuizen. En in november vonden ruim veertig stuks jongvee de dood bij een brand op een bedrijf in Nijega.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer