Landbouw+adviseert+over+Europese+handelsakkoorden
Nieuws
© Europese Commissie

Landbouw adviseert over Europese handelsakkoorden

De Europese Commissie heeft een adviesgroep ingesteld die betrokken wordt bij onderhandelingen over internationale handelsakkoorden. Boeren en tuinders zijn erin vertegenwoordigd via de EU-koepel COPA-Cogeca.

Met de adviesgroep wil Commissievoorzitter Jean Claude Juncker de transparantie rond toekomstige handelsakkoorden vergroten. Vanuit de samenleving, maar ook vanuit het bedrijfsleven, klinken steeds meer protesten tegen onderhandelingen achter gesloten deuren.

De adviesgroep bestaat uit vertegenwoordigers van 28 verschillende organisaties. Naast COPA-Cogeca doen ook verwerkers en handelaren in voedselproducten mee en vertegenwoordigers van uiteenlopende industriële sectoren.

Breed en evenwichtig

De EU-koepel van consumentenorganisaties BEUC krijgt ook een vertegenwoordiger in de adviesgroep, net als de internationale mensenrechtenorganisatie FIDH. Volgens Juncker is een 'brede en evenwichtige' groep samengesteld die alle belanghebbenden vertegenwoordigt.

Van de adviesgroep worden voorstellen verwacht over de positie die de Europese Commissie zou moeten innemen bij de voorbereiding van handelsakkoorden en bij het sluiten van definitieve overeenkomsten. De eerste bijeenkomst is begin februari.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer