Onderzoek+naar+ziektekiemen+in+reststromen+uienteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek naar ziektekiemen in reststromen uienteelt

Een werkgroep gaat onderzoeken of er residuen van ziekteverwekkers zoals schimmels en/of aaltjes in de reststromen van uien zitten. Als dit zo is, zal de werkgroep naar een oplossing voor dit probleem zoeken.

Al jarenlang wordt in de uienteelt een verontrustende toename waargenomen van grondgebonden ziektes zoals fusarium, witrot en pinkroot. Daarnaast neemt ook de aantasting door stengelaaltjes en vrijlevende aaltjes toe.

Daarom heeft Uireka, het overleg voor het brede kwaliteitsonderzoek uien, besloten middels een werkgroep naar de oorzaak van de hogere ziektedruk te zoeken. Focus ligt daarbij op de rol van organische reststromen.

Digistaat

De werkgroep onderzoekt het risico van residuen van ziekteverwekkers in reststromen. Dit kan gaan om bijvoorbeeld drijfmest, compost en digestaat uit vergistingsinstallaties waarin uien direct of indirect zijn verwerkt. Mogelijk verspreiden deze residuen zich via deze weg om vervolgens uien tijdens de teelt aan te tasten.

Voorheen had bijna iedere verwerker en/of verpakker wel ergens een perceel waarop uienafval werd gedumpt. Na compostering werd het vervolgens ondergeploegd. Daardoor bleven mogelijke schimmels en aaltjes geïsoleerd.

Alternatief

Die manier van afvalopruimen is inmiddels verboden. Nu wordt het afval afgevoerd als veevoer, gebruikt voor compostverwerking en/of vergisting.

Op zich een prima alternatief, maar de reststromen uit de verwerking worden zo wel landelijk breed verspreid. Het vermoeden is dat in deze restanten nog ziekteverwekkers aanwezig zijn, en ziekten daarmee ook breed verspreid worden..

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer