Ongeoorloofde+uitbreiding+van+vliegveld+Lelystad
Column
© Nieuwe Oogst

Ongeoorloofde uitbreiding van vliegveld Lelystad

Wij laten ons schiphollen. Dit is een nieuw werkwoord voor het om de tuin leiden met mooie woorden en heeft betrekking op het vliegveld Lelystad. We hebben het idee inspraak te hebben, maar worden ondertussen gewoon geschiphold.

Het begon met inspaakavonden in ons dorp. Hans Alders, voormalig PvdA-minister, wist daar nogal schimmig goedkeuring te krijgen voor een vliegveld speciaal voor vakantievluchten in Lelystad. Nu echter blijkt dat de vliegtuigen niet meteen naar grote hoogte kunnen stijgen om vliegverkeer van Schiphol niet te hinderen.

Op zich ben ik niet tegen een vliegveld, wij maken hier ook gebruik van. Goedkoop vliegen is een sport en dus zijn ook wij schuldig aan uitbreiding van het vliegveld. Maar ja, wat wil je ook, op vliegen wordt geen belasting geheven. Terwijl op groente de btw wordt verhoogd, is kerosine nog steeds hiervan vrijgesteld.

Voor een nieuw luchthavenbesluit is een milieueffectrapport (MER) nodig. Dit is afgegeven voor een luchtruim dat opnieuw moet worden ingedeeld. En daar gaat mis. Deze nieuwe herindeling is nog nooit uitgevoerd en wij zitten straks met laag overvliegende vliegtuigen. Overhaast wordt nu gekeken, hoe het MER kan worden aangepast, zodat Lelystad volgend jaar open kan.

Terwijl op groente de btw wordt verhoogd, is kerosine nog steeds hiervan vrijgesteld

Carel Bouma, biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen

De minister doet toezeggingen, die de baas van de luchtverkeersleiding niet kan garanderen. Het duurt ook nog eens tot 2023 voordat het luchtruim volledig opnieuw is ingedeeld. Maar dan heb je geen garantie dat het goed is. Ik ben voor herindelen en dan pas openen van het vliegveld voor groot vliegverkeer. Keurig volgens de regels, want daaraan moeten wij als burgers ook voldoen.

Met de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de boeg merk je dat de politiek inziet dat ze het vertouwen van de burger moet terugwinnen. Zelfs de VVD is in een aantal gemeentes nu tegen opening van het vliegveld voordat de vergunning op orde is. Ik heb jaren VVD gestemd, maar twijfel nu. Moet ik een signaal afgeven aan de landelijke politiek, of beloon ik de lokale politiek in Dronten voor hun inzet tegen ongeoorloofd uitbreiden van vliegveld Lelystad?

Ik ga er nog maar eens een nachtje rustig over slapen. Nu kan het nog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer