Afzet+geitenlamsvlees+blijft+probleem+in+sector
Reportage
© Lé Giesen

Afzet geitenlamsvlees blijft probleem in sector

De familie Hubens heeft in Beesel een bedrijf met 1.000 geiten en 100 koeien. Jaarlijks vermarkt ze het vlees van de 150 bokjes via huisverkoop en de groothandel. Helaas loopt de afzet traag, een probleem in de hele geitenhouderij.

Jaren geleden begonnen Toos en Frits Hubens op hun boerderij Sint Jozefhoeve in Beesel met de verkoop van geitenlamsvlees. 'We moesten 6 euro per dier gaan betalen voor de afzet van nuchtere bokjes', zegt Toos Hubens. Dat werd hun te gortig. Dus gooiden ze het over een andere boeg.

'In landen zoals Italië, Griekenland en Spanje is geitenlamsvlees een onderdeel van het normale voedingspatroon. En als Nederlanders daar op vakantie gaan, dan eten ze het ook. Dus waarom zou geitenlamsvlees in ons land niet kunnen aanslaan?'

Anders bereid

Het vlees in de mediterrane landen wordt wel anders bereid dan we in Nederland gewend zijn. 'Ze garen het heel langzaam met bot en al. In Nederland zal dit niet aanslaan. Mensen hier willen gemak, het moet allemaal vlot. Ze willen geen uren achter de kookpot staan. Bovendien wil de Nederlandse consument een breed assortiment.'

We kunnen wel Hollywoodprijzen voor ons vlees vragen, maar dan verkopen we het helemaal niet

En daar heeft de familie Hubens op ingespeeld. Ze heeft een grote variatie aan producten die eenvoudig te bereiden zijn. Denk aan filetlapjes, poulet, gehakt, bokburger, braadworst en droge metworst. 'Maar we verkopen ook de sikkandel, een variatie op de frikandel', zegt de ondernemer lachend. 'En we hebben geen balkenbrij, maar geitenbrij.'

Gezond stukje vlees

Geitenlamsvlees is volgens Hubens een gezond stukje vlees. Het is eiwitrijk, vetarm en laag in cholesterol. 'Het past goed in de huidige tijd, waarin consumenten veel aandacht hebben voor gezond voedsel. En daarbij is het vlees ook heel mals en smakelijk, het heeft een eigen karakter. Geitenlamsvlees biedt gewoon veel kansen.'

De geitenhouder staat regelmatig op beurzen, markten en evenementen. Hier kunnen mensen het vlees proeven. 'Ze zijn altijd enthousiast. Mensen vinden het heerlijk. Maar helaas blijft het daarbij. Ze kopen het nauwelijks.'

Onder de prijs

Jaarlijks worden er op de Sint Jozefhoeve 150 bokjes geboren. Ze worden op het bedrijf afgemest en vervolgens geslacht. 'We raken het vlees wel kwijt, maar het gaat met veel moeite en helaas onder de prijs. Het vlees wordt verkocht via de groothandel en via huisverkoop.'

De familie Hubens merkt dat de Nederlandse consument nog niet is te porren voor een gezond en mals stukje geitenlamsvlees. De afzet loopt al jarenlang stroef. En dat is een algeheel probleem in de sector. De melkgeitensector telt ongeveer 365 bedrijven en circa 350.000 melkgeiten. Het welzijn van de 75.000 bokjes die jaarlijks worden geboren, is een onderwerp dat al langer de aandacht heeft. Het afmesten van geitenbokjes is economisch lastig rendabel te krijgen.

Onbekend

'De consument is niet bekend met het geitenlamsvlees. En wat de boer niet kent, dat eet hij niet', zegt de geitenhouder. 'Onbekend maakt onbemind. Het is een heel lange weg, die we stap voor stap moeten bewandelen. Maar het gaat zeker lukken. Kijk maar eens naar geitenkaas. Het heeft ook jaren geduurd, voordat mensen het gingen kopen en nu is het niet aan te slepen.'

Toos en Frits Hubens verdienen nauwelijks aan de verkoop van geitenlamsvlees. 'En dan tellen we onze eigen arbeid niet eens mee.'

Zoon Rob sluit zich aan bij het gesprek. 'Het is goedkoper om bokjes af te leveren bij de mester, maar dat stuit ons tegen de borst. Bokjes zijn levende en aaibare dieren. Het gros van de dieren in Nederland gaat doorgaans op de vrachtwagen naar Spanje. Dat is volgens ons niet ideaal en niet duurzaam. Het mooiste zou zijn als de Nederlandse consument dit eerlijke en pure vlees zou kopen.'

Handen ineenslaan

Volgens de familie Hubens kan de productie van geitenlamsvlees rendabel worden, als de gehele geitenhouderij de handen ineenslaat. 'Het is moeilijk om in je eentje supermarkten te bereiken. Die willen bovendien alleen renderende producten in de schappen, want dát verkoopt.' Een supermarkt zoals Jan Linders werkt volgens de familie met streekproducten, dus dat zou een interessant afzetkanaal kunnen zijn. 'Maar helaas ben je dan als individuele ondernemer te klein.'

Volgens Toos Hubens zijn er meerdere losse initiatieven om de afzet van geitenlamsvlees te verbeteren. 'Maar het kan pas slagen, als alle partijen in onze branche besluiten samen te werken. Alle geitenhouders zullen zich moeten inzetten om lamsvlees te promoten, of je nu biologisch, ecologisch of gangbaar bent. Onze sector moet eerst het product geitenlamsvlees onder de aandacht brengen, daarna is er ruimte voor diversificatie. We moeten de geit bij de hoorns pakken en samen aan de slag gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer