Heffing+Stichtse+Rijnlanden+stijgt+9%2C5+procent
Nieuws
© Archief

Heffing Stichtse Rijnlanden stijgt 9,5 procent

De belasting die Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in rekening brengt, gaat voor agrarische bedrijven in 2018 gemiddeld met 9,5 procent omhoog.

Betaalde een agrarisch bedrijf in 2017 nog 75,42 euro per hectare cultuurland aan watersysteemheffing, komend jaar wordt dat 82,58 euro. Voor een gemiddelde agrarisch bedrijf komt dat neer op een heffing van 4114 euro. Vorig jaar was dat nog 3807 euro.

Het tarief voor de watersysteemheffing gaat gemiddeld met 2,6 procent omhoog. Het tarief voor de zuiveringsheffing stijgt met 2,7 procent.

Kostentoedeling

De Stichtse Rijnlanden verklaart de stijging uit de aanpassingen in de kostentoedeling. De waarde van ongebouwde percelen is in de jaren 2010-2016 gestegen, terwijl de waarde van woningen (gebouwde percelen) in deze periode is gedaald. Hierdoor krijgen de eigenaren van ongebouwde percelen een groter deel van de totale kosten voor hun rekening.

Een gezin met kinderen en een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 15 euro meer dan in 2017. Deze stijging wordt veroorzaakt door inflatie, maar bijvoorbeeld ook door stijgende kosten voor klimaatadaptatie en het tegengaan van bodemdaling in het veenweidegebied.

Zuiveringsinstallatie

Verder spaart het waterschap voor de vernieuwing van de zuiveringsinstallatie in Utrecht. Het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden bestaat uit het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer