Kerstbomeninzameling+voor+compostbodem
Nieuws
© Ruud Ploeg

Kerstbomeninzameling voor compostbodem

Melkveehouder Pieter Koonstra uit Vinkenbuurt bij Ommen zamelt deze week kerstbomen in. Hij versnippert ze zaterdag en gebruikt de snippers voor zijn compostbodem in de vrijloop-serrestal.

Het is voor het eerst dat hij kerstbomen inzamelt. Het past bij zijn visie op duurzaamheid. 'Dat is ook de reden dat wij een serrestal met compostbodem hebben. Hierdoor brengen wij meer organische stof op het land en zorgen we voor een gezonde bodem. Veel kerstbomen worden verbrand. Mensen vinden dat leuk, en ik wil ze die traditie niet ontnemen, maar dit is een duurzamere oplossing is. De koolstof komt nu niet in de lucht, maar in de bodem.'

Om dezelfde reden heeft hij ook natuurorganisaties benaderd. 'Die bieden de snippers vaak aan, aan de hoogste bieder. Het zou toch mooi zijn als deze organisaties ook bijdragen aan bodemverbetering.'

Compostering

Voor het composteringsproces in de bodem is voldoende warmte nodig. Koonstra verwacht dat de snellere koolhydraten in kerstbomen een positieve bijdrage leveren. 'Juist in de koude maanden januari en februari is het de kunst om het composteringsproces goed op gang te houden.'

Mensen kunnen zaterdag de kerstbomen inleveren tussen 9 en 16 uur en tegelijkertijd de kaas van Koonstra kopen met 10 procent korting. Het melkveebedrijf laat zijn eigen kaas 'De Weldaad' maken bij kaasboerderij de Heileuver in Dalmsholte. 'Voor wat hoort wat. Hopelijk krijgt onze kaas hierdoor ook nog meer bekendheid.'

Koonstra is in november gestart met het maken van eigen kaas en heeft daarvoor een tank aangeschaft. Hij brengt de melk zelf naar de kaasboerderij. Hij melkt 90 koeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer