Lonen+in+landbouw+sterkst+gestegen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lonen in landbouw sterkst gestegen

Werknemers in de landbouw kregen er vorig jaar het meeste loon erbij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De cao-lonen zijn in 2017 met gemiddeld 1,5 procent gestegen. Een jaar eerder was er nog sprake van een stijging van 1,8 procent. Volgens het CBS kregen medewerkers in de landbouw er met 2,3 procent het meeste bij. Deze stijging is relatief hoog door de nieuwe cao's die eind 2016 werden afgesloten voor de drie sectoren. De dierhouderij maakte toen een inhaalslag, omdat daar al sinds 2014 geen nieuwe afspraken waren gemaakt.

Het landelijke beeld is dat in 2018 de lonen harder stijgen. Dat geldt ook voor werknemers in de open teelten en veehouderij waarvoor eind 2017 nieuwe cao-afspraken zijn gemaakt. In de veehouderij ging op 1 januari van het nieuwe jaar een loonsverhoging van 2,25 procent in. Medewerkers in de cao Open Teelten kregen er op die datum 3 procent bij.

Deze nieuwe loonsverhogingen in de landbouw liggen wederom boven het landelijke gemiddelde die volgens werkgeversorganisatie AWVN uitkomt op 2,14 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer