Bende+steelt+mestafsluiters+in+Drenthe+en+Overijssel
Nieuws
© Eigen Foto

Bende steelt mestafsluiters in Drenthe en Overijssel

Bij zeker drie agrarische bedrijven in Overijssel en Drenthe zijn deze dagen afsluiters van mestopslagen gestolen. Waterschap Vechtstromen roept boeren op alert te zijn: 'Er lijkt een bende actief'.

In de nacht van 1 op 2 januari stroomde bij melkveehouder Herman Brill uit Coevorden 750 kuub mest weg nadat vandalen drie mestafsluiters van zijn mestsilo hadden gestolen. Dat gebeurde op het erf achter zijn boerderij.

'We werden er 's nachts op geattendeerd. De mest stroomde naar de openbare weg en twee sloten. Ik heb de loonwerker gebeld die met een kraan de mest heeft verwijderd. Het waterschap heeft duikers afgesloten. Hiermee werd voorkomen dat er veel mest naar het water stroomde', geeft Brill aan. In dezelfde nacht werd ook een mestsilo bij een collega in Gramsbergen opengebroken. Het ging om een lege silo.

Slot afgesloten

Het was in de nacht van donderdag of vrijdag ook raak bij een loonwerker in het Overijsselse Hoge Hexel. Volgens een woordvoerder van Waterschap Vechtstromen zaten deze twee afsluiters van een mestopslagvijver op slot. 'Zelfs dat houdt criminelen kennelijk niet tegen.' Hoeveel mest er wegstroomde, kan het waterschap niet zeggen. De loonwerker heeft snel gereageerd, door af te dammen, stelt de woordvoerder. 'Hierdoor is de schade redelijk beperkt gebleven.'

Brill kan nog weinig zeggen over een schadebedrag. 'De mest is weg. De loonwerker is de hele dag bezig geweest. En ook het waterschap zal een rekening sturen.' Wie er achter zit, daar heeft hij geen idee van. 'Bij een oudijzerboer levert zo'n afsluiter 3 euro per kilo op. Stel dat een afsluiter 10 kilo weegt, dan gaat het om 30 euro per afsluiter. Deze mensen hebben vast een dure kerst en oud en nieuw gehad.'

Tientallen

Volgens Waterschap Vechtstromen kwam diefstal van mestafsluiters tot nu toe weinig voor in zijn werkgebied. Wel werden vorig jaar zomer in Oost-Groningen en bij Borger tientallen afsluiters gestolen. De politie gaf toen de tip om afsluiters te markeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer