Areaal+suikerbieten+praktisch+gelijk+aan+vorig+jaar
Nieuws
© Koos van der Spek

Areaal suikerbieten praktisch gelijk aan vorig jaar

De teelt van suikerbieten zal komend jaar qua aantal hectares niet veel afwijken van vorig jaar. Op basis van de bestelling van bietenzaad zal het naar verwachting uitkomen op zo'n 86.000 hectare.

Uit de bestellingen van het zaaizaad blijkt dat BTS 7105 RHC met een areaal van bijna 14 procent komend jaar het grootste ras is, gevolgd door BTS 5270 N met ruim 11 procent. Op de derde plaats staat Isabella KWS met 8 procent.

De top 3 heeft dit jaar samen een aandeel van 33 procent van het totale areaal. 'Het totaal van de top 3 aan bietenrassen is minder groot dat vorig jaar. Een groot aantal rassen heeft dit jaar een redelijk areaal', zegt Pieter Brooijmans van de agrarische dienst van Suiker Unie.

Vorig jaar had de top 3 een gezamenlijk aandeel van 41,5 procent. Het ging om de rassen Isabella KWS (15 procent), BTS 990 (14 procent) en Florena (12,5 procent). In 2016 waren Isabella KWS, Florena KWS en BTS 990 de drie grootste suikerbietenrassen. Samen waren ze goed voor een marktaandeel van 49 procent.

Bietencysteaaltje

Het aandeel rassen met resistentie tegen bietencysteaaltje (bca) stijgt van 41 procent vorig jaar naar 46 procent dit jaar. Op 29 procent van het areaal zaaien telers rassen in met een resistentie tegen rhizoctonia, ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het aandeel drievoudige resistentie stijgt van 2,1 naar 5 procent.

De standaardrassen hebben een aandeel van 20 procent. 'Het aandeel standaardrassen neemt stapje voor stapje af, terwijl het aaltjessegment de grootste plus laat zien', geeft Brooijmans aan. In het aaltjessegment is BTS 5270 het grootste ras, gevolgd door Florena KWS en BTS 2345 N.

Rhizoctonia

Bij de rassen met rhizoctoniaresistentie is BTS 7105 RHC het grootste ras. Van het totaal aan bietenzaad heeft dit ras van Betaseed een aandeel van een kleine 14 procent. Bij rassen met een rhizoctoniaresistentie staat Isabella KWS op de tweede plaats en Neena KWS met een aanzienlijk lager percentage op plek drie.

Bij rassen met een drievoudige resistentie (rhizomanie, rhizoctonia en bietencysteaaltjes) staat maar één ras op de rassenlijst: Urselina KWS. Het ras heeft een aandeel van 5 procent. Bij de standaardrassen (alleen rhizomanie) bestaat de top 3 uit Annelaura KWS, Elisabeta KWS en BTS 750.

Geen verrassingen

De uitkomst van de zaaizaadbestelling laat voor Brooijmans geen verrassingen zien. 'Gezien de rapportcijfers van de diverse rassen lag dit in de lijn van de verwachtingen. Rassen met aaltjesresistentie laten goede opbrengstontwikkelingen zien en staan daardoor in de belangstelling. Dat geldt ook voor rhizoctoniaresistentie.'

Op de teeltvergadering van Suiker Unie in Emmen, afgelopen dinsdag, werd duidelijk dat van de circa 8.000 leden een kleine 300 nog geen bietenzaad had besteld.

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer