Uienmarkt+vraagt+om+meer+variatie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uienmarkt vraagt om meer variatie

De ui van de toekomst heeft een sterke huid, de juiste resistenties, is hoogrond en kiemrustig, heeft één kern en bij voorkeur zijn er meer smaken en kleuren beschikbaar.

Wim Waterman van sorteer- en verpakkingsbedrijf Waterman Onions was deze week uitgenodigd om op de themadag Uien van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Dronten iets te vertellen over 'De ui van de toekomst'. In zijn inleiding stelde de uienverwerker dat er naast kwaliteit ook behoefte is aan meer variatie in het uiensortiment.

'Meer smaken in uien van zoet tot de scherpte van sjalotten is zeker gewenst. Verder zien we in de afzet dat er naast de traditionele gele uien meer vraag komt naar natuurlijk de rode uien, maar ook naar witte uien. Met name Zuid-Europa is daarin geïnteresseerd', stelt Waterman.

Een huid van leer

De huidvastheid is volgens Waterman één van de belangrijkste kwaliteitsaspecten voor uien. 'Eigenlijk zou de huid van uien van leer moeten zijn, sterk en elastisch onder alle omstandigheden. Uientelers kunnen overigens zelf veel doen om een kale huid te voorkomen. Zoals op tijd oogsten en zorgen dat ze niet extreem hoeven te drogen.'

Waterman roept de veredelaars van uien op om zich vooral te focussen op de juiste resistenties in nieuwe rassen. Hij noemt daarbij resistenties tegen valse meeldauw en onder meer botrytis. 'Ook meer natuurlijke kiemrust lijkt mij een uitstekend veredelingsdoel. De discussie rond MH heeft ons flink doen schrikken en zal op termijn vast en zeker weer terugkomen.'

Voor wat betreft het uiterlijk pleit Waterman voor meer een hoogronde vorm in plaats van platte uien. Dit vanwege de efficiëntie en minder verlies in de snijderijen. 'Verder zoeken we met name voor de verwerking tot uienringen specifiek naar uienrassen met inwendig een enkele kern.'

Specifiek teeltdoel

Over de uienteelt in het algemeen zegt Waterman dat de uienteler van de toekomst meer rekening houdt met een specifiek teeltdoel. Hij gaat er daarbij vanuit dat telers vooraf een keuze maken voor een bepaald segment en de afzet die daarbij hoort. Verder vindt de verwerker het zonde dat nog regelmatig met zorg geteelde uien in de bewaring worden verknoeid. 'Wij hopen dat de uienteler van de toekomst vaker kiest voor kistenbewaring.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer