Vooral+in+voorjaar+vraag+naar+kappenspuiten
Achtergrond
© Koos van der Spek

Vooral in voorjaar vraag naar kappenspuiten

Een vorstperiode werkt goed tegen aardappelopslag en daar wachten akkerbouwers veelal op. Als deze oplossing uitblijft, neemt de vraag naar kappenspuiten in het voorjaar toe. Fabrikanten hebben echter slechts een beperkt aantal machines in voorraad.

Akkerbouwers kunnen niet vertrouwen op Koning Winter, bleek afgelopen voorjaar. Na een winter zonder vorst kregen telers te maken met aardappelopslag. Dit zorgt voor een nauwer bouwplan dan waar volgens plan vanuit is gegaan.

Bij de bestrijding van aardappelopslag is glyfosaat het belangrijkste middel. De inzet kan op drie manieren: de injectiespuit, de kappenspuit en de strokenstrijker. Voor een goede bestrijding is het van belang om glyfosaat zo vroeg mogelijk in de zetten en is herhaling nodig.

Beste optie

Volgens Jan Salomons van Delphy is de kappenspuit, ook wel strokenspuit genoemd, de beste optie. De injectiespuit vraagt volgens de adviseur relatief veel arbeid en bij de strokenstrijker moet de opslag vrij groot zijn. 'Het optimale moment van de inzet van glyfosaat is als de opslag circa 10 centimeter groot is.'

Als de druk van aardappelopslag in een seizoen groot is, bellen telers met de vraag of we nog een machine hebben staan

Jan-Jaap Struik, Steketee

'Er is niet veel vraag naar kappenspuiten', zegt Jan-Jaap Struik van Steketee. 'Als het gaat om onkruidbestrijding, kiezen steeds meer telers voor schoffelmachines. Bij aardappelopslag werkt dat niet en moet je kiezen voor chemische bestrijding. Als de druk van aardappelopslag in een seizoen groot is, bellen telers met de vraag of we nog een machine hebben staan.'

Twee soorten machines

Steketee bouwt twee soorten machines voor chemische onkruidbestrijding. De Multispray MS1 heeft een kap over de gewasrijen en spuit de rest van de oppervlakte. De machine is ook in te zetten op ruggen. De Multispray MS2 spuit in de kap, terwijl de gewassen erbuiten blijven. Deze machine is niet geschikt voor ruggenteelt.

Struik: 'We werken veel klantspecifiek en hebben niet veel machines op voorraad staan. In het voorjaar helpen we telers graag, maar eigenlijk zijn ze dan te laat. We hebben tijd nodig om zo'n machine te bouwen.' Een 3 meter brede machine voor in bieten kost bruto zo'n 7.500 à 8.000 euro.

Jaarafhankelijk

Bij VSS Agro hebben ze dezelfde ervaringen. 'De vraag naar kappenspuiten is erg jaarafhankelijk. Als er veel onkruid of aardappelopslag staat, groeit de vraag. In sommige jaren zie je de vraag in één week tijd groeien, maar we hebben niet veel machines op voorraad', zegt Pim van Eijzeren van VSS Agro.

Bij de machines van VSS Agro is de kap in breedte verstelbaar en is deze aan een parallellogram gemonteerd. Het verstellen van de breedte van de kap gaat via een spindel aan de bovenkant. De werkbreedte varieert zo tussen de 20 en 55 centimeter. Andere maten zijn ook leverbaar.

Werkbreedte

VSS Agro heeft machines met een werkbreedte van 3 tot 9 meter. Achter op de kap zit een kunststof flap om drift te beperken. Het is mogelijk om de spuitkap op alle parallellogrammen van elk Nederlands machinemerk te monteren.

Macon is een constructiebedrijf gevestigd in Kraggenburg en ontwikkelt en bouwt onder andere machines voor de land- en tuinbouw. Om onkruid en aardappelopslag goed te kunnen bestrijden, heeft Macon een kappenspuit voor in bieten en uien ontwikkeld. Bij de opbouw van de twee machines is gebruikgemaakt van dezelfde componenten, alleen de maten zijn anders.

Dubbele bescherming

Arno Matthijssen van Macon: 'Het bijzondere aan onze machines is de dubbele bescherming van het gewas. Het gewas zit in een lange roestvrijstalen kap, die afsluit op de grond. De doppen bevinden zich in een kap tussen de bietenrijen en is voorzien van rubberen flappen. Daarmee onderscheiden we ons met andere merken.'

De spuit bestaat uit verschillende elementen die elk aan een parallellogram zijn bevestigd en in combinatie met een eigen wiel nauwkeurig de bodem volgt. De bieten en de uien zijn zo maximaal beschermd tegen spuitnevel.

Macon heeft nu één machine lopen in uien en één in bieten, beide met een werkbreedte van 6,75 meter. 'We beginnen nu met de verkoop. Die is vooral afhankelijk van de winter. Als er geen vorst komt, wil in april iedereen een machine. We proberen steeds één machine op voorraad te hebben en wachten af wat er gebeurt.'

Zibo-onkruidbestrijder

Zinger Mechanisatie in Borger levert de Zibo-onkruidstrijker. Deze bestaat normaliter uit een stilstaande rol, die met een speciaal doek is gewikkeld. Het bedrijf levert ook roterende rollen, waardoor een hogere capaciteit is te behalen. Afhankelijk van de opslag is de werksnelheid 3 tot 8 kilometer per uur.

Een relatief nieuwe machine is de CombCut, die wordt geïmporteerd door Heerema Agri-Service in De Groeve. Deze machine, met een werkbreedte van ruim 6 meter, is gemaakt om onkruid uit een gewas te kammen en te snijden. Hiermee word het gebruik van spuitmiddelen gereduceerd.

Alternatief

De machine is onder andere te gebruiken tegen distels, wilde mosterd en zwart gras in tarwe, ridderzuring en distels op grasland, maar ook aardappelopslag in bieten. Het is een goed alternatief voor het strijken van aardappelopslag met glyfosaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer