Smartflower+van+Suiker+Unie+vangt+zonlicht+op
Nieuws
© Eigen Foto

Smartflower van Suiker Unie vangt zonlicht op

De zonne-energie modulewaaier Smartflower is vorige week donderdag op het terrein van Suiker Unie in Dinteloord geplaatst. De realisatie is mogelijk dankzij een cheque die is verbonden aan de Energy Award 2016.

Suiker Unie heeft in november 2016 uit handen van het ministerie van Economische Zaken, het Expertisecentrum Energiebesparing en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Energy Award 2016 in ontvangst mogen nemen. Dit is een prijs voor een inspirerend project op het gebied van energiebesparing.

De Smartflower beweegt horizontaal en verticaal mee met de zonnestand en dankzij een astronomische sturing ook bij bewolking. Hierdoor is de optimale oriëntatie naar de zon – een hoek van exact 90 graden – tijdens het verloop van de hele dag gegarandeerd, ook bij een lage zonnestand in de winter.

Rendement

Door de optimale stand ten opzichte van de zon levert de Smartflower ruim 40 procent meer rendement dan bij traditionele installaties op het dak. De Smartflower levert tussen 3.400 en 6.200 kWh energie, afhankelijk van de regio.

Deze Smartflower symboliseert de suikerbiet van Suiker Unie. Deze biet is kampioen zonlicht vangen. De energiewaarde die de suikerbiet uiteindelijk vastlegt, bedraagt bijna vijf maal de hoeveelheid energie, die nodig is om de biet te telen en te verwerken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer