Na+woede+volgt+ongeloof+over+omvang+kalverfraude
Commentaar
© Ruud Ploeg

Na woede volgt ongeloof over omvang kalverfraude

Zouden er dan werkelijk zoveel melkveehouders knoeien met hun kalverregistraties? Steeds meer wordt hardop de twijfel uitgesproken of de fraudezaak wel zo groot is als vermeld.

Melkveehouders smachten naar bewijzen en feiten in de geruchtmakende zaak rond fraude met kalverregistratie. Boeren zijn massaal in hun eigen dierlijke boekhouding gedoken en rekenen uit hoeveel meerlingen het afgelopen jaar zijn geboren.

Een boerin rekende me voor dat ze al twee jaar op rij zes meerlingen heeft op circa negentig geboren kalveren. Vermoedelijk een verdacht percentage en wellicht reden voor een bezoek van de NVWA, maar op het bedrijf is niets mis, bezweert ze. 'Er zullen veel bedrijven zijn zoals wij.'

Nu de eerste schrik voorbij is, groeien de irritatie en het ongeloof dat boven de markt blijft hangen over het massale frauderen. Ja, je hoort geluiden over fraude, maar de uitspraak van het ministerie van LNV dat er mogelijk op duizenden melkveebedrijven iets niet in de haak is, wekt twijfel.

Temeer omdat over de massaliteit vooraf geen signalen waren en je achteraf ook weinig hoort. Uiteraard beseft iedereen zich dat de echte fraudeurs zich nu stilhouden. Tot dusverre zijn 45 bedrijven gepakt. Bij welk aantal is de ophef en razernij op zijn plaats? Bij 200? 400? 800? 1.000? 1.500? Of nog meer? Zeg het maar.

Ieder frauderend bedrijf is er vanzelfsprekend één te veel. De aanpak van die bedrijven moet keihard zijn, want je ziet het effect en de schade voor de sector als er wordt geknoeid.

De veehouderij schreeuwt nu allereerst om feiten en duidelijkheid over de omvang van de fraudezaak. Daarna volgt het oordeel of de aanpak en harde reacties gepast waren.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer