Ziektedruk+in+wintertarwe+neemt+toe
Nieuws
© Koos van der Spek

Ziektedruk in wintertarwe neemt toe

Met het groeien van de wintertarwe en het afsterven van het onderste blad, zijn de aantastingen van septoria en sneeuwschimmel nagenoeg gelijk gebleven of iets afgenomen.

Op proefboerderij Kollumerwaard is in het ras Expert wel een beginnende aantasting van gele roest waargenomen. Door het wisselvallige weer van de afgelopen week zal de ziektedruk toenemen. Dat blijkt uit de graanziektebarometer van de SPNA-proefboerderijen Ebelsheerd in Nieuw Beerta en Kollumerwaard in Munnekezijl.

De waarnemingen zijn gedaan in een reeks wintertarwerassen met verschil in resistentieniveau. De waarnemingen zijn gedaan in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden. Alle rassen staan inmiddels in het tweede knoop-stadium. Wanneer het weer het toelaat zal komende week de T1 worden gespoten.

Weer

 • Woensdag
  12° / 2°
  10 %
 • Donderdag
  13° / 4°
  10 %
 • Vrijdag
  14° / 4°
  10 %
Meer weer