FNV+eist+geld+voor+wassen+en+omkleden
Nieuws
© Twan Wiermans

FNV eist geld voor wassen en omkleden

Vakbond FNV wil dat medewerkers in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven de tijd voor wassen en omkleden voortaan betaald krijgen. De bond gaat die eis inbrengen in de komende cao onderhandelingen.

Volgens de FNV werkt personeel van worstfabrieken, slachterijen en industriële slagerijen tot wel 80 uur per jaar op eigen kosten. Ze mogen pas inklokken als ze zich hebben gewassen en als ze de voorgeschreven beschermende kleding hebben aangetrokken.

Aan het einde van de werktijd geldt dat eerst wordt uitgeklokt. Vervolgens mogen de hygiënische handelingen worden verricht. Rond de pauzes geldt hetzelfde regime. De FNV stelt dat het bij elkaar ongeveer 20 minuten per dag kost.

Arbeidstijdenwet

'De medewerkers voeren deze handelingen uit omdat het werk dit vereist. Waarom worden ze hier niet voor betaald', vat John Klijn, bestuurder van FNV Voedingsindustrie, de kwestie samen. Hij stelt dat de regeling in strijd is met de Arbeidstijdenwet.

De FNV stelt dat er ook problemen zijn met de uitbetaling van overuren en met de vergoeding voor telefonische bereikbaarheid. De inzet is om het voortaan goed te regelen in de verschillende cao's.

Drie cao's

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de vleeswarenindustrie is al gestart. In september beginnen de onderhandelingen in de vleesindustrie en in oktober voor de slagerijen. In deze sectoren werken in totaal ongeveer 17.500 mensen.

Weer

 • Zaterdag
  28° / 13°
  20 %
 • Zondag
  27° / 15°
  10 %
 • Maandag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer