EU+en+Canada+geven+handel+vrij
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EU en Canada geven handel vrij

CETA, het handelsakkoord tussen de EU en Canada, is sinds donderdag voorlopig van kracht. Vrijwel alle bestaande invoerheffingen zijn vervallen.

Het gaat om een voorlopige toepassing in afwachting van definitieve goedkeuring door de parlementen van de EU-lidstaten. De Europese Raad en het Europees Parlement gaven al wel groen licht.

Van volledige vrijhandel is nog geen sprake. De EU beperkt voorlopig de toegang voor bepaalde concurrerende Canadese producten. De inwerkingtreding kan wel leiden tot toenemende exporten van kaas, groenten en fruit naar Canada.

Voordelen

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström benadrukt dat bedrijven en burgers onmiddellijk de voordelen van CETA kunnen plukken. Ze noemt het handelsakkoord een 'moderne en progressieve overeenkomst' waaruit de inzet voor duurzame ontwikkeling blijkt.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie moedigt exporteurs aan om hun slag te slaan. 'Het is tijd voor iedereen om in te zien hoe ons handelsbeleid tastbare voordelen kan opleveren en het beste te halen uit deze kans.'

Risico's

Niet iedereen is zo positief. Greenpeace en het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) publiceerden deze week drie rapporten waaruit moet blijken dat CETA forse risico's veroorzaakt op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Ze vrezen een verzwakking van Europese voedselstandaarden.

Een conclusie is dat CETA sterk gericht is op kostenbesparing en administratieve vereenvoudiging en juist niet op gezondheid en meer voedselveiligheid. Het zou voor Noord-Amerikaanse handelspartners nieuwe kansen bieden om het Europees verbod op groeihormonen in de veehouderij aan te vechten.

Nieuw kabinet

Die boodschap is met name bedoeld voor de nationale parlementen. In Nederland wacht de ratificatie op het aantreden van een nieuw kabinet.

Wanneer het handelsakkoord in Den Haag op de agenda komt, zal LTO Nederland de positie van boeren en tuinders duidelijk onder de aandacht brengen, aldus een woordvoerder. 'We volgen alle ontwikkelingen nauwgezet en we zullen opkomen voor de belangen van onze leden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer