Controleer+percelen+cichorei+op+wortelrot
Nieuws
© Eigen Foto

Controleer percelen cichorei op wortelrot

Cichorei-verwerker Sensus adviseert telers om de percelen cichorei grondig te inspecteren op wortelrot.

Telers die te maken hebben met wortelrot krijgen het advies om het rooien niet uit te stellen en de cichorei zo kort mogelijk te bewaren. Wie laat moet leveren, kan de situatie bespreken met de cichorei-agent.

Cichorei is gevoelig voor de rattenkeutelziekte, ook wel sclerotinia genoemd. Deze schimmel vormt sneeuwwitte schimmeldraden die er als plukjes watten uitzien.

Rattenkeutels

In de schimmeldraden ontstaan zwarte sclerotiën (rattenkeutels) ter grootte van een erwt. In cichorei geeft dit problemen op het veld en in de bewaarhoop. In het veld rot de wortel geheel weg en het rot breidt uit naar naburige planten. In de bewaring kan het rot zich sterk uitbreiden.

Overigens kan wortelrot ook andere oorzaken hebben dan sclerotinia. Andere schimmels veroorzaken soms kleine, oppervlakkige rotte plekjes op de wortel, die meestal niet snel uitbreiden. Deze vorm geeft daarom weinig problemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer