Duitse+boer+wil+vinger+aan+de+pols+insectenstand
Nieuws
© VidiPhoto

Duitse boer wil vinger aan de pols insectenstand

De Duitse Boerenbond (DBV) wil graag representatieve monitoring van het aantal insecten. Dat naar aanleiding van een onderzoek naar de achteruitgang van insecten in Duitsland.

'Boeren hebben veel interesse in behoud van de diversiteit van insecten en vogels, omdat we werken met de natuur en dit de basis is van ons bestaan', zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse Boerenbond (DBV).

Duitse insectenkenners hebben in 63 natuurreservaat in Duitsland in 27 jaar tijd een achteruitgang vastgesteld van 76 procent. Volgens de studie hebben slechts 26 van de 63 meetpunten meer dan twee jaar dataseries, dat wil zeggen slechts ongeveer 10 procent.

Onderzoek

De studie bevestigt en benadrukt volgens Rukwied dat er nog steeds dringend behoefte is aan onderzoek naar de omvang en de oorzaken van de teruggang van het aantal insecten. 'We hebben een representatieve controle nodig om betrouwbare gegevensreeksen te verkrijgen.'

De studie geeft geen duidelijkheid over de oorzaken. 'Er zijn verschillende invloeden op de ontwikkeling van biodiversiteit, zoals industrie, stedelijke ontwikkeling, verkeer, het weer, klimaatverandering en ook landbouwactiviteiten', zegt Rukwied.

Maatregelen

DBV-voorzitter wijst er op elke derde hectare landbouwgrond in Duitsland boeren op vrijwillige basis bezig zijn met natuurbehoud. In de biodiversiteitsprojecten werken boeren samen met deskundigen aan de ontwikkeling van praktische en economisch levensvatbare maatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer