Met+drie+partners+%27full+speed+ahead%27
Column
© Archief

Met drie partners 'full speed ahead'

Het inkuilen van snijmais en sorghum is eindelijk klaar. Het is laat vanwege de natte zomer en het natte najaar.

In het Exceldocument waarmee ik alle berekeningen doe voor het ingekuilde voer, is het verschil duidelijk met vorig jaar. De hoeveelheid, de verschillende opslaglocaties, meerdere groepen loonwerkers op hetzelfde moment; het bedrijf in zijn nieuwe vorm. Met drie partners, ieder met zijn eigen talent als ondernemer, kun je 'full speed ahead'. De resultaten zijn zichtbaar.

De organisatie rond aankoop en opslag/inkuilen van ruwvoer heeft Fred op zich genomen. Hij heeft de contacten en wij hebben naast het melkveebedrijf onze hooihandel en eigen akkerbouwbedrijf. In plaats van elkaar beconcurreren moeten en kunnen de drie bedrijven naast elkaar bestaan.

Ook onderhandelt Fred met buren over een stuk grond naast het melkveebedrijf, zodat we kunnen uitbreiden. Eén partner is belast met de dagelijkse gang van zaken: het koeienwerk, personeel en het aansturen van het ingehuurde bouwbedrijf. De andere partner ontwikkelt de uitbreidingsplannen. Soms hebben we op kantoor moeite om de rompslomp bij te benen.

Eén uitbreiding op het melkveebedrijf is de bouw van nieuwe voerpaden en koralen voor meer jongvee. Daar lopen 13.000 vaarzen, maar dat is nog niet genoeg. Bij het melkvee hadden de koeien loopstallen met uitloop naar buiten. Inmiddels is een deel van het melkvee altijd en alleen in de loopstallen en wordt er een nieuw voerpad gebouwd voor melkvee dat altijd buiten is.

Alle koeien worden nu twee keer daags gemolken in plaats van drie keer, zodat er meer koeien door de melkstal kunnen. De melkstal voor de verse koeien wordt uitgebreid en aangepast, zodat ook daar meer koeien gemolken kunnen worden.

Fred heeft altijd het doel gehad om een verkoopbaar bedrijf op te bouwen. Terugkijkend op het laatste anderhalf jaar is het voor mij de moeilijkste tijd van mijn jaren in de Verenigde Staten geweest. Het 'delen' en anderen de leiding geven over óns bedrijf was niet niks.

Inmiddels ben ik het redelijk gewend. Ik vind het wel fijn om geen verantwoordelijkheden te hebben op momenten dat ik niet op het erf ben. En langzaamaan word ik enthousiast over de ambitie en plannen van de partners en de veranderingen en voortgang.

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin (18), Meagan (15) en Austin (9) in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas. Daar hebben ze een bedrijf met 3.200 melkkoeien en 2.800 stuks jongvee. Bij het bedrijf horen 1.300 hectare bouwland en een hooihandel, Lakin Hay Inc.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer