Zebra+chip+pathogeen+gevonden+in+Canada
Nieuws
© Eigen Foto

Zebra chip pathogeen gevonden in Canada

Voor het eerst is bewijs van het zebra chip pathogeen gevonden in aardappelvelden in het zuiden van Alberta, in West-Canada.

'Volgens Dan Johnson van de Universiteit van Lethbridge en coördinator van het Canadese Zebra Chip Monitoring Network is er geen reden voor paniek. 'Tot nu toe is het zebra-chip pathogeen in slechts een klein aantal aardappelen verschenen.'

De ziektesymptomen van de zebra chip-ziekte zijn op het eerste gezicht niet zo schokkend: bij het doormidden snijden van een besmette aardappel zie je wat gestreepte verkleuringen.

Donkerbruine strepen

Na verhitting van zo'n aangetaste knol ontstaan echter donkerbruine strepen. De chipsfabrikanten willen dat niet en daardoor zijn de aardappelen vaak onverkoopbaar.

De ziekte is in 1994 voor het eerst ontdekt in aardappelen in Mexico en Guatemala. Vanaf 2000 breidde deze opmerkelijke ziekte zich flink uit in de VS. Soms liep de schade op tot wel 60 procent. Nu is de ziekte dus ook in het Zuiden van Alberta gevonden.

Bladvlo

De oorzaak is de bacterie CaLsol, die niet zelf van de ene plant naar de andere kan 'overspringen'. De aardappelbladvlo brengt de ziekte over. Een geïnfecteerd insect kan het pathogeen overdragen dat de zebra chip-zieke kan veroorzaken.

Zebra-chip is normaal gesproken geen probleem, tenzij het in veel hogere aantallen wordt gevonden dan momenteel in Canada. Johnson wil kwekers in Alberta geruststellen omdat de aantallen op dit moment laag zijn.

Monitoring

Tegelijk komt Johnson met een aantal aanbevelingen. Zo moet de monitoring worden verhoogd, moet gekeken worden naar de overwintering van de zebra chip-ziekte en is bewustwording bij telers nodig. In de VS lopen allerlei onderzoeken om de ziekte onder controle te houden. Zo wordt er druk gezocht naar aardappelrassen die resistent zijn tegen zebra chip.

In Nederland controleert de NVWA regelmatig op de aanwezigheid van de bacterie en de bladvlo. Zo probeert de NVWA de zebra chip-ziekte buiten de deur te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer