Groot+aanbod+verpest+start+aardappelseizoen
Achtergrond
© Twan Wiermans

Groot aanbod verpest start aardappelseizoen

De voortekenen voor het afzetseizoen 2017-2018 van aardappelen zijn weinig hoopgevend. De grotere oogst dan verwacht en de tegenvallende vraag zorgen ervoor dat de actuele prijzen nu al lager zijn dan 5 euro per 100 kilo.

North-Western European Potato Growers (NEPG) voorspelde in september een totale aardappeloogst in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië van 27,9 miljoen ton. De grote oogst is gebaseerd op uitbreiding van het aardappelareaal in deze landen met 4,6 procent tot bijna 579.000 hectare. Verder ging NEPG uit van een gemiddelde hectareopbrengst van 48,2 ton, 2,9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Juist de hectareopbrengsten werden afgelopen maand in diverse landen nog naar boven bijgesteld. Nederlandse proefrooiingen laten zien dat de opbrengsten bovengemiddeld zijn en in de buurt komen van de recordoogst in 2014.

België

Voor België meldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) voor alle fritesrassen opbrengsten die hoger zijn dan het meerjarige gemiddelde. Belgische telers van Fontane rooien gemiddeld 59 ton van een hectare, 6 ton meer dan het gemiddelde van voorgaande jaren.

Het Franse agrarische bureau voor de statistiek Agreste maakte vorige week bekend dat de Franse aardappeloogst bijna 20 procent groter is dan vorig jaar.

EU5-landen

Beursmakelaar De Vries & Westerman stelt dat met alle positieve aanpassingen de totale oogst in de EU5-landen kan uitkomen op 28 tot 29 miljoen ton.

Wat verder meespeelt voor de stemming op de markt, is dat er geleidelijk een eind komt aan de onzekerheid over de oogstomstandigheden. De afgelopen weken zijn veel aardappelen gerooid, hoewel er ook nog steeds gebieden zijn waar de oogst minder vlot verloopt en waar nog veel moet gebeuren.

Verloop termijnnotering

De termijnnotering voor aardappelen op het aprilcontract 2018 nadert het niveau van 5 euro per 100 kilo. Het verloop van de notering laat zien hoe de vooruitzichten op de aardappeloogst 2017 zich gaandeweg het seizoen ontwikkelden.

Traditioneel begint een termijnnotering voor aardappelen van een nieuwe oogst op een niveau van 15 euro per 100 kilo. In mei daalde de notering even naar 14 euro, toen duidelijk werd dat het aardappelareaal met 5 procent uitbreidde.

Juni

De hoogste notering van 20 euro per 100 kilo werd bereikt in de derde week van juni. Dat was een gevolg van de droge weersomstandigheden en de vrees voor een misoogst in Zuid-Nederland, België, Noord-Frankrijk en delen van Duitsland.

Vanaf het moment dat de groeiomstandigheden verbeterden, maakte de termijnmarkt een neerwaartse beweging. Dat zette zich versneld door, toen duidelijk werd dat de droogte geen nadelige gevolgen had voor de hoofdoogst van aardappelen.

Augustus

Begin augustus daalde de termijnnotering onder de 10 euro om vervolgens verder te dalen tot het huidige niveau.

Ondanks de redelijke export van consumptieaardappelen en de hoge verwerkingscijfers van de aardappelindustrie is de vraag op dit moment onvoldoende voor het grote aanbod. Analisten melden dat de industrie voorlopig voldoende grondstof heeft van gecontracteerde aardappelpercelen inclusief de meeleveraardappelen.

Er is vrijwel geen behoefte aan vrij product. De actuele aardappelprijzen variëren mede daardoor van 2,5 tot 5 euro per 100 kilo.

Kwaliteit

De kwaliteit van de aardappelen zorgt voor enige onzekerheid in de afzet. In gebieden waar in september veel wateroverlast is geweest, spelen problemen met rotte aardappelen. Voor Nederland betreft dit met name de kuststrook van Noord- en Zuid-Holland en grote delen van Zeeland. Verder is tot dusver het onderwatergewicht van de gerooide aardappelen aan de lage kant.

Aardappeltelers zullen partijen die moeilijk bewaarbaar zijn bij voorkeur snel willen afleveren. Het overaanbod zorgt er verder voor dat er dit najaar relatief veel aardappelen die voor de fritesindustrie zijn geteeld, in de zetmeelverwerking terechtkomen of als veevoer worden verkocht.

Vrije aardappelen
Telers van vrije aardappelen met een goed te bewaren product lijken hun hoop te moeten vestigen op het einde van het afzetseizoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer