Specifiek+gen+ontdekt+voor+maken+hybridetarwe
Achtergrond
© Han Reindsen

Specifiek gen ontdekt voor maken hybridetarwe

Australische onderzoekers hebben een natuurlijk voorkomend gen in tarwe ontdekt dat, wanneer deze wordt uitgeschakeld, zelfbestuiving voorkomt, maar nog wel kruisbestuiving toelaat. Door daar gebruik van te maken, kan de ontwikkeling van hybridetarwerassen veel efficiënter verlopen.

De wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Adelaide, hebben over hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications gepubliceerd. Ze zeggen dat deze ontdekking en de bijbehorende technologie de tarweteelt radicaal kunnen veranderen.

Samen met het Amerikaanse veredelingsbedrijf DuPont Pioneer werken de onderzoekers aan hybridetarwerassen. Die zouden kunnen zorgen voor een 10 tot 15 procent hogere opbrengst dan de huidige conventionele tarwerassen die momenteel op de markt zijn.

Versnellen

De kennis die in Australië is opgedaan, zou de ontwikkeling van hybridetarwerassen kunnen versnellen. In Australië zou hybridetarwe waarschijnlijk de beste opbrengsten geven in de zones met veel regen langs de oostelijke kust. In de andere regio's van Australië zouden hybriden een betere opbrengststabiliteit kunnen bieden.

Een van de meest veelbelovende mogelijkheden om de vraag naar voedsel te kunnen aanpakken, is dat boeren hybridetarwevariëteiten gaan telen

Ryan Whitford, Universiteit van Adelaide

'Tarwe is 's werelds meest geteelde gewas, die 20 procent van het totaalaantal calorieën en eiwitten levert aan de wereldbevolking', zegt Ryan Whitford, leider van het hybridetarweprogramma aan de Universiteit van Adelaide's School of Agriculture, Food and Wine.

Vraag naar voedsel

'Maar om te voldoen aan de toenemende vraag naar voedsel voor de voorspelde wereldwijde bevolkingsgroei naar 9 miljard mensen in 2050, moet de productie met 60 procent stijgen. Een van de meest veelbelovende mogelijkheden om deze vraag te kunnen aanpakken, is dat boeren hybridetarwevariëteiten gaan telen. Deze kunnen een behoorlijke opbrengstverhoging geven ten opzichte van gangbaar geteelde rassen', legt Whitford uit.

Bij mais en rijst worden hybriderassen al veel gebruikt. 'In tarwe nog niet en dat heeft te maken met de complexiteit van het tarwegenoom. We hebben nu een gen geïdentificeerd dat nodig is voor kruisbestuiving in tarwe. Dit gen kan gebruikt worden in grootschalige, goedkope productie van oudere foklijnen die nodig zijn voor de productie van hybridetarwezaad.'

Uitdaging

Hybridetarwerassen komen tot stand via het kruisen van zorgvuldig geselecteerde zuivere rassen. De uitdaging in de ontwikkeling van deze rassen ligt in het vermeerderen van het zaaizaad. Tarwe is een zelfbestuiver en voor de productie van het hybridezaaizaad is op grote schaal kruisbestuiving nodig. Met de ontdekking van het specifieke gen lijkt dat nu eenvoudiger.

In de Verenigde Staten heeft DuPont Pioneer een foktechnologie ontwikkeld voor hybridemais, genaamd Seed Production Technology (SPT). 'Dit geïdentificeerde gen is de sleutel voor een soortgelijke technologie voor tarwe en kan de efficiëntie van de productie van hybridetarwezaad verbeteren', zegt Marc Albertsen, onderzoeksdirecteur van DuPont Pioneer.

Syngenta

Ook Syngenta werkt aan hybridetarwe. Het bedrijf denkt in 2020 hybridetarweselecties voor boeren beschikbaar te hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer