Rhino%2Dvirus+treft+paarden+Eemnes
Nieuws
© pixabay

Rhino-virus treft paarden Eemnes

Bij een paard in Eemnes is het rhino-virus vastgesteld. Het gaat de neurologische vorm van Rhinopneumonie. Het getroffen bedrijf heeft besloten dat paarden de locatie de komende weken niet verlaten en dat er geen van buiten worden toegelaten.

De klanten van het bedrijf zijn reeds op de hoogte gebracht van de situatie. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om EHV1, de variant van rhino-virus die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. In dit geval is het virus aangetoond bij een paard met neurologische verschijnselen.

De ziekte komt relatief vaker voor in de wintermaanden dan in de zomerperiode. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een verminderde weerstand en het feit dat de paarden dan vooral op stal staan. Dat laatste vergroot de verspreidingskans.

Temperatuur opnemen

Eigenaren kunnen hun paarden zelf controleren op een infectie door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij koorts is het verstandig om direct uw dierenarts te raadplegen. De Sectorraad Paarden heeft een site met achtergrondinformatie over deze ziekte. Deze Sectorraad meldde op de laatste donderdag van oktober ook de uitbraak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer