Agriterra+moderniseert+co%C3%B6peraties+in+Ethiopi%C3%AB
Nieuws
© Klaas JOhan Osinga

Agriterra moderniseert coöperaties in Ethiopië

Agriterra gaat zich inzetten voor vernieuwing en versterking van coöperaties in Ethiopië. Daarvoor is dinsdag een overeenkomst getekend met het Ethiopische ministerie van Landbouw

De ondertekening door Agriterra-directeur Kees Blokland en de Ethiopische minister van Landbouw Eyasu Abraha vond plaats in Addis Abeba, tijdens een door Agriterra georganiseerd symposium. Ethiopië telt rond de 381 coöperatieve unies en meer dan 80.000 coöperaties.

'Agriterra staat in Ethiopië bekend als een club zonder geld, maar met grote impact. Men ziet ons als een innovatiecentrum en wil dat we in alle regio's actief worden. De overheid zorgt er zelf voor dat de succesvolle innovatie landelijk wordt doorgevoerd', licht Blokland toe.

Ondernemerschap versterken

Coöperaties kunnen een belangrijke rol spelen in het hervormen en verbeteren van de agrarische economie in Ethiopië. Grote uitdaging is om het ondernemerschap en de professionele bedrijfsvoering te versterken. De coöperaties zullen de transitie moeten maken van traditioneel geleide organisaties naar moderne ondernemingen waar de boerenleden bepalen, betalen en profiteren.

Nederland, het coöperatieve en agrarische land bij uitstek, kan een voorbeeld zijn en een gidsfunctie vervullen. Agriterra stelt het delen van kennis en ervaringen centraal bij het realiseren van haar doelstelling om coöperaties te versterken.

Vijfjarenplan

De regering in Ethiopië heeft een vijfjarenplan opgesteld. Agrarische productiviteit blijft belangrijk, maar de focus verschuift naar marktgericht produceren van exportwaardige gewassen en veehouderij.

Coöperaties spelen in deze veranderingen een cruciale rol en moeten moderne technologie omarmen en betere markttoegang bewerkstelligen voor hun leden. Daarnaast is het belangrijk om werkgelegenheid te creëren door producten te bewerken en verwerken en de toegang tot (werk)kapitaal te verbeteren en stroomlijnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer