Stekker+uit+natuurplan+bij+Marknesse
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Stekker uit natuurplan bij Marknesse

Natuurmonumenten en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) trekken de stekker uit het project 'Lucht en Ruimte voor de Natuur' aan de Voorsterweg in Marknesse.

Reden voor de annulering is dat de grondaankoop door de provincie te duur wordt om genoeg hectares nieuwe natuur te realiseren.
Natuurmonumenten en het NLR wilden met het project zo'n 50 hectare van het terrein van het NLR omvormen naar natuur.

Getaxeerde waarde

De getaxeerde waarde van het bedrijfsterrein blijkt echter hoger dan begroot. Daardoor kan slechts op een klein deel van het terrein nieuwe natuur worden gerealiseerd, met een fors kleinere natuurwinst dan verwacht. Uiteindelijk zou met het budget maar zo'n 32 hectare kunnen worden aangekocht.

Een groot deel daarvan bestaat al uit bosgrond. De natuurwinst die zo kon worden geboekt was volgens Natuurmonumenten onvoldoende.

Landbouwgrond

Drie jaar geleden lanceerden Natuurmonumenten en NLR het plan om 151 hectare NLR-grond om te vormen tot nieuwe natuur. Die grond is nu veelal in gebruik als landbouwgrond door pachters van het NLR. Door het landschap in te richten met houtsingels, graslanden en bos zou een groene verbinding ontstaan tussen het Voorsterbos en de Weerribben-Wieden. Ook zouden er recreatievoorzieningen komen.

De afgelopen jaren werkten Natuurmonumenten en NLR het plan samen uit. Het oorspronkelijke plan om 151 hectare om te vormen in nieuwe natuur bleek eerder al niet haalbaar. De provincie gaf aan dat er een maximaal budget beschikbaar was om een natuurplan van ongeveer 50 hectare te realiseren.

Natuurwinst

Een onafhankelijk taxateursteam bracht in oktober van dit jaar de waarde van de grond in beeld. 'Met het provinciale budget kon uiteindelijk 32 hectare worden aangekocht. Het overgrote deel daarvan is al bestaand bos, ongeveer 26 hectare, dus daar is de te behalen natuurwinst beperkt', aldus boswachter Rutger de Vries.

Een wandel- en fietsverbinding bleek uiteindelijk landschappelijk niet inpasbaar. Daarmee zijn de oorspronkelijke doelstellingen van het gezamenlijk project te ver buiten beeld geraakt, stellen NLR en Natuurmonumenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer