Jongvee+komt+om+bij+brand+Nijega
Nieuws
© Archief

Jongvee komt om bij brand Nijega

Bij een grote brand zondagmorgen op een melkveehouderij in Nijega kwamen zeker 22 stuks jongvee om het leven. Veel koeien liepen brandwonden op, meldt de brandweer. De oorzaak is nog onbekend.

Het bedrijf telt 170 melkkoeien. Een van de drie stallen is volledig uitgebrand. Bij de brand kwam veel rook vrij. Enkele mensen die meehielpen bij de evacuatie van de koeien, moesten door ambulancepersoneel worden onderzocht omdat ze rook hadden ingeademd.

De brandweer adviseerde omwonenden deuren en ramen te sluiten. De brandweer had de beschikking over grootwatertransport. Dat zorgt voor voldoende en een snelle water toevoer naar de eenheden. Hierdoor bleef ook het woonhuis, dat dichtbij de brandende stal staat, bespaard.

Nathouden

Dit is de derde grote stalbrand op een melkveebedrijf in Friesland dit jaar. In februari kostte een brand op een melkveebedrijf in Zandhuizen 110 melkkoeien het leven. Een stal met rosékalveren die zo'n dertig meter verder stond, kon de brandweer nog redden door het onderkomen nat te houden.

Twee maanden later kwamen veertig stuks jongvee om bij een stalbrand in het Friese Lippenhuizen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer