Sjouke+Elzinga+vindt+rubberen+ligboxafscheiding+in+Ierland
Achtergrond
© Langs De Melkweg

Sjouke Elzinga vindt rubberen ligboxafscheiding in Ierland

Sjouke Elzinga zocht vorig jaar een passende ligboxafscheiding. Liefst geen staal: 'Dat is niet meer van deze tijd.' Via een Amerikaans blad en een reis naar Ierland vond hij het gezochte type flexibele kunststof boxafscheidingen.

Het is een boeiend gezicht in het nieuwe deel van de ligboxstal in het Groninger Onderdendam: een koe stapt een ligbox in, gaat liggen en laat zich zonder schroom tegen de boxafscheiding vallen. Deze buigt mee en blijft in de flexibele stand staan.

Het werkt precies zoals Sjouke Elzinga zich had voorgesteld toen hij dit type boxafscheiding zocht en vond in Ierland. De melkveehouder nam in oktober vorig jaar een nieuwe 2x12 melkstal en uitbouw met 65 boxen in de stal in gebruik. De overige 125 boxen bevatten stalen afscheidingen en zijn nog goed. Ze voldoen ook naar wens, maar Elzinga zocht wat anders. 'Naar de toekomst toe vind ik staal geen goede keuze meer. Kunststof en flexibiliteit helpt enorm qua koewelzijn en passen daarom in de huidige tijdsgeest waarin de Aldi's en Lidl's meekijken met onze productiewijze. Ik ben daarom een zoektocht gestart naar een alternatieve afscheiding.'

Te trillerig

Alternatieven voor staal zijn in Nederland inmiddels ook wel op de markt, maar die konden Elzinga niet helemaal bekoren. Of ze waren te 'trillerig', of de koe werd om recht te liggen begeleid met blokjes vastgeschroefd op het boxdek. 'Allemaal niets mis mee, maar net niet wat ik zocht.'

Koeien die eerder naar het strohok gingen, redden zichzelf nu in de stal

Sjouke Elzinga, melkveehouder in Onderdendam

Via via kreeg hij het Amerikaanse magazine Hoard's Dairyman onder ogen. Daarin viel zijn oog op een advertentie van het Ierse bedrijf Easyfix. Speuren op internet maakte Elzinga enthousiast voor dit type boxafscheiding. 'Ik heb contact gezocht, maar zij konden mij geen dealer of voorbeelden in Nederland wijzen. Inmiddels weet ik dat er wel een Nederlands bedrijf is die dit type ook aanbiedt, maar ik zag mij genoodzaakt een kijkje in Ierland te nemen. Geen straf hoor, mijn vriendin Annemarie en ik hebben er een paar leuke dagen gehad en veel gezien.'

Na het bezoek was de ondernemer overtuigd en ging over tot aankoop. Een beetje spannend was het wel om het geld zo over te maken naar Ierland, maar wantrouwen bleek niet nodig: binnen een week kwam alles op pallets netjes binnen.

Zelfredzaamheid omhoog

Na enige hulp bij de start monteerde Sjouke de buizen er in enkele avonden zelf in. Hij hield 1,15 hart-op-hart aan als boxbreedte en experimenteerde een beetje met de schoftboombuis. Voorin monteerde hij een knieboom en als boxdek ligt er een stevige rubbermat waar zaagsel overheen gaat. 'Diepstrooiselboxen wilde ik niet om de extra arbeid die het vraagt.'

De nieuwe boxafscheidingen zitten met rubbers aan elkaar gekoppeld en zijn erg flexibel. Er zijn dan ook wel koeien die er onderdoor lopen. 'Die kunnen echter zonder beschadigingen aan hun lijf doorkruipen en zichzelf weer bevrijden. Problemen ondervinden we daar niet van', vertelt Elzinga.

Probleemloos

'Het voordeel zit hem vooral in de koeien met een ruim uier of ietwat problemen aan benen of het gestel. Eerder gingen die in de strobox als we ze wilden blijven melken. Nu redden deze koeien zich probleemloos.'

Het gedeelte in de stal met de nieuwe boxafscheiding wordt namelijk door de volwassen koeien gebruikt. De vaarzen en de oudere melkkoeien worden in gescheiden groepen gehouden. 'Door de indeling van de stal en de melkstal is dat praktisch bij ons, maar ik raad het los daarvan ook iedereen aan. De vaarzen scoren nu 3 BSK-punt hoger dan het bedrijfsgemiddelde. Dat was voorheen niet zo.'

Niet kaarsrecht

Elzinga sprak de laatste maanden veel collega's over zijn type ligboxafscheiding. Niet in de laatste plaats omdat de Ierse leverancier hem vroeg de stand op de beurzen in Hardenberg en Assen mede te bemannen; de Ieren spreken geen Nederlands. 'Andere boeren vroegen mij in die dagen vaak over de duurzaamheid van het product en of de koeien er niet erg scheef in gaan liggen,waardoor de boxen snel smerig worden. Dat laatste komt voor, maar valt in de praktijk erg mee. Al zeg ik eerlijk: als je van kaarsrecht houdt, past dit concept waarschijnlijk niet bij jou als melkveehouder.'

Over de degelijkheid maakt Elzinga zich geen zorgen. 'De koeien hangen en rossen er aardig tegenaan, maar het rubber en de buizen houden zich prima. Bovendien geven de Ieren tien jaar garantie, dat doen ze vast niet als ze er zelf niet in geloven. Andere boeren laten collega's graag wat nieuws uitproberen, maar zo steek ik niet in elkaar. Als ik ergens vertrouwen in heb, durf ik het wel aan te schaffen en de gok te wagen.'

Beter koecomfort

De 'gok' pakt goed uit. De koeien staan vlot op en gaan makkelijk liggen in de boxen. Precies datgene waar Elzinga op rekende. Van beter koecomfort moet hij het ook hebben, kostenbesparing levert het niet op. De afscheidingen zijn met ruim 125 euro per stuk niet goedkoper dan de meeste stalen uitvoeringen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer