Duizenden+wandelaars+over+de+vloer+bij+Groningse+boeren
Nieuws
© Eigen Foto

Duizenden wandelaars over de vloer bij Groningse boeren

Melkvee, pluimvee- en akkerbouwbedrijven in de gemeente Eemsmond zetten dit weekend hun deuren open voor de kleine 4.000 wandelaars die deelnamen aan de Tocht om de Noord. Voor akkerbouwer en pluimveehouder Lammert Westerhuis kwam met de openstelling van zijn bedrijf in Usquert een lang gekoesterde wens uit.

Volgens de ondernemer, zelf ook een fanatieke Tocht om de Noord-wandelaar, is het de eerste keer dat het jaarlijkse Groningse wandelevenement Tocht om de Noord langs een pluimveebedrijf gaat. 'Ik vind het zo jammer dat niet meer pluimveebedrijven in Groningen open zijn. Er wordt veel tegen de intensieve veehouderij aan geschopt. Met de Tocht om de Noord bereik je in een keer heel veel mensen. Je kunt het eerlijke verhaal vertellen, bijvoorbeeld dat deze kip ouder wordt dan de gangbare kip.'

Daarbij komt dat Westerhuis ook de mensen bereikte die niet zo veel met de sector hebben. 'Tijdens een open dag komen vaak mensen die affiniteit hebben met de pluimveehouderij. Omdat de route door ons bedrijf ging, werden de wandelaars gedwongen om bij ons langs te komen. Als boer hadden we de kans om ook mensen die zich negatief over de sector uiten, aan te spreken. En ook deze wandelaars vonden onze locatie prachtig, met de gracht en vele beplanting.'

Westerhuis breidde vorig jaar uit van 84.000 kuikens naar 145.000 en schakelde over van de reguliere vleeskuiken naar de langzamer groeiende Goed Nest Kippen van Plukkon. Deze kippen leven langer, en hebben meer ruimte tot hun beschikking. De slachterij levert de kuikens van Westerhuis aan de Albert Heijn.

Weide Weelde

Op het melkveebedrijf van Henk-Jan Sonneveld in Holwierde kregen de wandelaars melk van het zuivelmerk Weide Weelde van Noorderlandmelk. 'Noorderlandmelk wilde dit promoten en wij wilden dat graag faciliteren', verklaart Sonneveld zijn deelname. .

'We zijn een gemiddeld melkveebedrijf met 85 koeien, maar er leven nog zoveel vooroordelen. Van sommige reacties van wandelaars ben ik dan ook erg geschrokken. '

Stremsel

'We hadden drie kalveren van een paar weken oud op het erf staan', vertelt de ondernemer. 'Drie dames aaiden de kalveren, maar een vierde wilde dat niet. 'Zo mooi is het allemaal niet', verklaarde ze. Ze had net de uitzending van Keuringsdienst van Waarde bekeken over stremsels voor kaas, die worden gewonnen uit de lebmaag van nuchtere kalveren als nevenproduct van de kalverslachterij, en dacht dat de kalveren voor dat doel gefokt werden.'

'Ik stond perplex dat zo'n programma zoveel teweeg kan brengen. Mijn schoondochter heeft goed kunnen uitleggen dat kalveren voor een heel ander doel worden gefokt.'

Een andere bezoeker geloofde niet dat 80 procent van de koeien wordt geweid, zoals wij op een briefje op een boom hadden staan. 'Ik zie hier nooit koeien', gaf ze aan.

'We hebben een heel drukke dag gehad, iedereen van het gezin was er bij betrokken. Maar wij kijken er met een heel positief gevoel op terug. En de wandelaars ook. Er gingen veel duimpjes omhoog op Facebook.'

Argwanend

Volgens organisator Peter Velthuis van de Tocht om de Noord kan het evenement inmiddels niet meer zonder boeren. 'Wij willen heel graag laten zien wat de boeren betekenen voor Groningen. Hierdoor krijgt de sector een hogere waardering voor wat men doet. Wandelaars vinden het het ook het allerleukste om door een agrarisch bedrijf te wandelen. Ze willen zien wat er achter de schermen gebeurt. De dorpen waar ze door heen wandelen, kennen ze vaak al wel.'

Velthuis pleit voor meer samenwerking tussen de Tocht om de Noord en LTO Noord. 'We willen volgend jaar langs nog meer bedrijven. Wij zijn op zoek naar tussenpersonen die ons aan kunnen geven welke boeren we kunnen benaderen. Boeren zijn vaak wat argwanend als wij hen benaderen. Ze weten niet precies wat er op hen afkomt. Wanneer iemand van de eigen organisatie erbij is, is het voor een boer een stuk makkelijker om zijn toestemming er voor te geven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer