Bij+Munster+staat+deur+altijd+open
Reportage
© John Oud

Bij Munster staat deur altijd open

'Vertellen wat je doet, dat is belangrijk.' Het is de drijfveer van Sandra Munster, de vrouw van bollenteler en akkerbouwer Siem Munster uit Slootdorp. Het is volgens haar de enige manier om door te gaan met een agrarisch bedrijf.

Campers voor de deur, busladingen toeristen die zich tussen broeibakken met tulpen in de kas door werken en eens per jaar wordt een complete schuur uitgeruimd voor een boerenversmarkt. De personeelsleden van bollentelers en akkerbouwers Siem en Sandra Munster uit Slootdorp kijken er niet eens meer van op als er een groep Japanners of Amerikanen hun op de vingers staat te kijken. Ze zijn gewend aan de toeristische tak van het bedrijf.

De extra tak van het bedrijf vergt veel overleg tussen de twee echtgenoten. Het bedrijf is daarbij altijd leidend, weet Sandra Munster. Siem Munster: 'We moeten het verdienen met de tulpen. Als die een cent goedkoper worden, maken we dat niet goed met de bezoekers aan ons bedrijf.' Het draait volgens zijn vrouw ook niet om de verdiensten. 'Je moet vertellen wat je doet en onbekend maakt onbemind.'

Toeristische attractie

De Munsters hebben hun bedrijf erop ingericht met een speciale camperplek naast hun bedrijf en presentatieruimtes met promotiemateriaal in het bedrijf. Sandra Munster heeft haar achtergrond en opleiding in het toerisme gebruikt om van de broeierij een toeristische attractie te maken, waar via touroperators bezoekers uit binnen- en buitenland op af komen. 'Als je een mooi product maakt, dan moet je daarover vertellen. Er is behoefte aan. Dat merken we aan de bijna 120 bussen met Aziaten en Amerikanen die hier jaarlijks komen.'

Van de bewondering die we zien bij onze campergasten of bij de toeristen worden we blij

Siem Munster, bollenteler en akkerbouwer in Slootdorp

Tijdens de jaarlijkse boerenversmarkt proberen de ondernemers de verscheidenheid van de agrarische sector te laten zien. 'Van champignons tot zilte scrub uit de Wieringermeer, er is van alles. Het publiek voor de markt komt vooral uit Noord-Holland, toch zo'n vierduizend man.'

Imago

Ook voor het regionale publiek is die openheid belangrijk, weten de Munsters. Volgens Sandra Munster moet de agrarische sector aan een goed imago werken. 'Dat doe je door te laten zien wat je doet en hoe innovatief je bent. Wie zit er nog op een agrarische school? Bijna niemand zonder bedrijf komt nog in aanraking met de agrarische praktijk. Het zijn ook consumenten en die moeten weten dat de sector zijn best doet om een mooi product te maken.'

Zelf is de onderneemster ooit gegrepen door de passie van haar man voor zijn product. 'Ik had niets met tulpen of bollen, maar dat is door zijn passie veranderd. Dat wil ik overbrengen op het publiek en meestal lukt dat wel.'

Kritische vragen

Kritische vragen durven de ondernemers wel aan, zegt Siem Munster. 'Er wordt wel eens gevraagd naar gewasbescherming. We laten zien hoe we supernauwkeurig spuiten en hoe we aan de hoogste certificeringseisen voldoen.'

Volgens zijn vrouw zijn collega-ondernemers met dezelfde instelling vaak de boeren en tuinders die 'voorlopers zijn' of die net als Siem Munster een partner hebben die zich ermee bezighoudt. 'Ik begrijp ook wel dat niet iedere agrariër zit te wachten op busladingen mensen op zijn bedrijf. Dat kan natuurlijk ook niet. Toerisme is een vak. Daarom doet Siem bijvoorbeeld zelf geen rondleidingen en bestier ik geen broeierij.'

Kroon op werk

De boerenversmarkt is wel de jaarlijkse kroon op het werk. Samen met een aantal kwekers is een stichting opgericht, die de markt organiseert. De markt is volgens Sandra Munster de manier om consumenten producten te laten voelen, zien en proeven.

Er worden met campergasten en excursiedeelnemers ook uitstapjes gemaakt. 'Naar de kassen op Agriport A7 bijvoorbeeld, of naar een windturbine. Mensen die in de Wieringermeer zijn geweest, begrijpen waarom Hollands Kroon (de gemeente waar de Wieringermeer in ligt) de Agrarische Hoofdstad van Nederland wordt genoemd. We zijn trots op deze titel, waar LTO Noord Hollands Kroon het gebied aan heeft geholpen.'

Sail Den Helder

De titel Agrarische Hoofdstad van Nederland is in juni gelanceerd tijdens Sail Den Helder. LTO Noord Hollands Kroon had een grote stand in de stad tijdens het nautische evenement om bezoekers te wijzen op de omgeving van Den Helder. 'We hebben hier bijvoorbeeld ook een uitgebreid boerenlandpadennetwerk om over te wandelen. Het is inspirerend om publiek bij je gewas of op je bedrijf te krijgen.'

Siem Munster beaamt dat: 'Van de bewondering die we zien bij onze campergasten of bij de toeristen word je blij.'

Scholen

De Munsters hopen dat ook in andere regio's soortgelijke initiatieven ontstaan. Ze werken bijvoorbeeld samen met scholen die bollen bij hen bestellen om op school tot bloei te brengen. Met de KAVB hebben we speciale lespakketten gemaakt. 'Maar we krijgen ook wel bestellingen van scholen uit Hillegom. Dat is toch raar, midden in de Bollenstreek?'

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer