%27Fans+die+aan+de+deur+staan%2C+het+blijft+onwerkelijk%27
Interview
© Han Reindsen NO

'Fans die aan de deur staan, het blijft onwerkelijk'

Meer dan honderd columns schreef Hanna Hilhorst voor Nieuwe Oogst. Zaterdag 14 oktober presenteert ze haar columnbundel 'Pumps op het platteland, 101 keer Hanna' op haar zorgboerderij De Naoberhoeve in het Drentse Echten.

De kwetsbaarheid van deelnemers en je eigen twijfels komen vaak terug in je columns. Hoe lastig is het om hierover te schrijven?

'Als columnist ben je het aan je lezer verplicht open en eerlijk te zijn. Ik vind dat niet moeilijk. De columns komen recht uit mijn hart. Zelf lees ik graag columns, bijvoorbeeld die van Eva Hoeke in de Volkskrant. Door haar elke week te volgen voelt ze als een vriendin van mij. Dat gevoel wil ik ook op mijn lezers overbrengen.'

Ik heb meer respect voor boeren gekregen

Hanna Hilhorst, columniste Nieuwe Oogst

En de kwetsbaarheid van de deelnemers?

'Dat ligt een stuk lastiger. Zij kiezen er niet voor om in de krant te staan. Hun namen zijn gefingeerd, maar mensen in hun directe omgeving zouden hen in de verhalen kunnen herkennen. Daarom weeg ik elk woord en probeer ik zo integer en respectvol mogelijk over de deelnemers te schrijven. Dat lukt vaak wel, want ik houd van hen en vind dat het verhaal achter hun handicap aandacht verdient.'

Zijn er zaken die je niet opschrijft?

'Ik schrijf niet over het psychische leed van deelnemers.'

In je eerste column vraag je je af of je automatisch een boerin wordt als je met een boer trouwt. Heb je inmiddels een antwoord hierop gevonden?

'Ik denk niet dat ik boerin ben geworden, ik ben gewoon Hanna. Wel heb ik meer respect voor boeren gekregen. Menig ambtenaar zou gierend gek worden als er zoveel op hem afkwam. De dromen van een carrière als nieuwslezeres heb ik bijgesteld. Ik geloof dat het heel lastig is om als vrouw van een boer een grote carrière ernaast te hebben. Nog niet zo lang geleden zijn wij mede-eigenaar van de boerderij geworden. Jurre is meer met het bedrijf bezig dan ooit. Ik wil hem daarin steunen. En ik geniet er inmiddels net zo van om in de melkput te staan als op een terras in Amsterdam te zitten.'

Krijg je veel reacties op je columns?

'Ja. Vorige week kwamen twee mensen uit Noord-Brabant hiernaartoe om mij te ontmoeten. Ze hadden speciaal een hotelovernachting in Diever geboekt. Het blijft onwerkelijk, die fans. Ze weten heel veel van me, terwijl ik niets van hen weet.'

Het boek 'Pumps op het Platteland, 101 keer Hanna' is voor 14,95 euro te bestellen in de webshop van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Slagersknecht Multifunctionele landbouw
Onvervuld verlangen Multifunctionele landbouw
Koeien vol chips Multifunctionele landbouw
Dansen in de melkput Multifunctionele landbouw
Katten tegen ratten Multifunctionele landbouw
Dappere wereldreizigers Multifunctionele landbouw
Uitgeschakeld Multifunctionele landbouw

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer