Zorgen+over+bluswater+op+Fries+platteland
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Zorgen over bluswater op Fries platteland

De brandweer en LTO Noord moeten snel om tafel om het tekort aan bluswater bij een volgende boerderijbrand te voorkomen. Die oproep doet akkerbouwer Emile Vogels uit Firdgum.

Vogels doet die oproep nadat vorige week, van vrijdag op zaterdag, 3500 ton van zijn pootaardappelen door brand werd verwoest. De politie en brandweer waren snel ter plaatse, maar ze konden weinig uitrichten omdat de slangen te kort waren om bij de diepere tochtsloot te komen, stelt Vogels. 'Binnen twintig minuten was de brandweer er. Geweldig.'

De wagens waren voorzien van slangen van 200 meter. Deze waren te kort om bij de tochtsloot te komen. 'Een klein kwartier later kwam er een grootwatertransport dat een slang heeft van 1 kilometer.'

Jammer

Volgens de plaatselijke LTO Noord-voorzitter Johannes Joostema was de brand lang niet zo groot geweest als de brandweer eerder gebruik had kunnen maken van de slangen van langere slangen. . 'Het is vreselijk jammer. Dit al de zoveelste keer in een paar jaar tijd dat er brand uitbreekt hier in de omgeving en dat er te weinig blusbrand voorhanden is. Een jaar terug ging het fout bij een pluimveebedrijf in Minnertsga. De brandweer was op een heel klein slootje met een klein beetje water aangewezen.'

Joostema spreekt over een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Want het waterpeil in de tochtsloot was ook nog eens lager dan gebruikelijker omdat het Wetterskip uit voorzorg voor de hoeveelheid neerslag die werd verwacht, het gemaal had aangezet. Joostema, loonwerker, groef daarom met zijn kraan gaten in de tochtsloot voor de pompen van de brandweer. 'Die pompen moesten wel 50 centimeter onder water om voldoende waterdruk te krijgen. Dat was erg spannend of dat zou lukken.'

Inventariseren

De brandweer in Friesland gaat binnenkort een project opstarten om te inventariseren of overal voldoende bluswater is, stelt George Kuntz, afdelingshoofd risicobeheersing van de Brandweer Fryslân. 'We waren dat al van plan om in weer een keer goed in kaart te brengen', geeft hij aan.

Volgens Kuntz is het ook aan de boeren om na te denken om brand te voorkomen. 'Wanneer een brand vroeg wordt ontdekt dan kun je bij wijze van spreken de brand met een emmer water blussen. De brandweer is een vangnet. Als het mis gaat komen we en doen we wat we moeten doen . Wanneer er echt een tekort aan bluswater was geweest dan zou de woning ook helemaal zijn afgebrand. Dat is nu voorkomen. Het is maar net op welke manier je er naar kijkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer