Schouten+krijgt+steun+LTO+als+beoogd+landbouwminister
Nieuws
© DIRK HOL

Schouten krijgt steun LTO als beoogd landbouwminister

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten maakt volgens De Telegraaf goede kans minister van Landbouw te worden. 'Als het waar is, zijn wij daar zeer content mee', reageert LTO Nederland-voorzitter Marc Calon.

In Den Haag gaat iedereen er inmiddels van uit dat in het kabinet Rutte III een minister van Landbouw komt. Die zou een eigen departement krijgen dat wordt losgemaakt van het ministerie van Economische Zaken en dat ministrie van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio gaat heten.

De naam van Schouten wordt door De Telegraaf genoemd als beoogd landbouwminister. Het Kamerlid is een boerendochter uit het land van Heusden en Altena. De afgelopen tijd werd ze ook genoemd als potentiële kandidaat voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor het ministerie van Volksgezondheid. Nu lijkt het er op dat Landbouw voor haar wordt gereserveerd.

Boerendochter waardevol

Calon steunt Schouten, maar benadrukt dat het pas rond is als het rond is. 'Maar een ministerie voor Landbouw met een boerendochter aan het hoofd is zeer waardevol voor de agrarische sector.'

Dat er een ministerie voor Landbouw komt, noemt hij een erkenning van het belang van de agrarische sector. 'We hebben wat te bieden op het terrein van de energietransitie, klimaatdoelen, aantrekkelijk landschap, gezondheid en duurzaam geproduceerd eten en groen.'

Rentmeesterschap

'Zoals wij Carola Schouten kennen als Kamerlid, heeft zij vanuit haar eigen overtuiging en het partijprogramma van de ChristenUnie wel degelijk een boodschap en opdracht voor de sector. Rentmeesterschap en gezinsbedrijf. We zullen de aarde beter moeten achter laten dan we deze hebben gekregen van onze voorouders. Dat spreekt veel van onze leden aan', aldus Calon.

Hij wijst er op dat het gezinsbedrijf nog steeds een dominante ondernemingsvorm in land/ en tuinbouw is.' In de waardering van de CU voor het gezinsbedrijf zullen ook veel leden zich herkennen. Kortom, ik kijk uit naar de samenwerking met deze nieuwe minister.'

Andries Heidema

De NOS meldde dinsdag een andere serieuze ChristenUnie-kandidaat voor Landbouw: Andries Heidema, burgemeester van Deventer. Hij studeerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en werkte onder meer als projectmanager bij het toenmalige ministerie van VROM.

Als het departement van Landbouw naar het CDA gaat, een traditionele leverancier van landbouwministers, staan ook meerdere kandidaten gereed. Zo worden Europarlementariër Esther de Lange en de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk genoemd.

Screening

De presentatie van een nieuw kabinet zal nog zeker een week op zich laten wachten. Alle voorgedragen ministers en staatssecretarissen moeten nog gescreend worden door justitie, de AIVD en de Belastingdienst.

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer