Rassenshow+bij+aardappelhandelshuizen
Nieuws
© Janita van Dijk

Rassenshow bij aardappelhandelshuizen

Agrico heeft tien nieuwe rassen gepresenteerd tijdens de jaarlijkse rassenpresentatie. Daarbij worden de rassen Alouette en Constance in de spotlight gezet.

Alouette is phythophthora-resistente aardappel met een rode schil een hoge opbrengst. Constance, met gele schil is door de goede kookkwaliteit geschikt voor de retailmarkt. Toch verwacht Agrico dit jaar veel van salade-aardappel Cheateau, maar vooral ook van krielaardappel Bellanita. Directeur Jan van Hoogen: 'Bellanita is een vastkokende aardappel met een fijne zetmeelstructuur, wat heel belangrijk is voor de smaak. Een melige aardappel, zoals de Eigenheimer. Die plakt door de grote zetmeelkorrels.'

Van Hoogen vergelijkt de Bellanita en noemt het een verbetering. 'Deze zijn gewoon beter. Duurzamer in de teelt. Hogere opbrengsten, beter bewaarbaar, dus dat zijn gewoon winnaars.'

HZPC in Joure heeft Sunita in de spotlight gezet. Dat is een aardappel met donkergeel vlees èn wat amper gevoelig is voor stootblauw. CEO Gerard Backx: 'Een prachtig ras voor de versmarkt. Dit ras heeft ook hele mooie eigenschappen voor de telers. Een stevig ras, goed te telen. Maar ook heel fijn als presentatie in de supermarkt.'

Ook de Tiger krijgt dit jaar extra aandacht. Een frietaardappel die de naam dankt aan de schil die er bij het bakken omheen blijft zitten.

'Het is echt voor de frietmarkt bedoeld in Noord-West Europa. Een telers-vriendelijk ras, die makkelijk te telen is door de verschillende telers en welke goed te verwerken is door de friet-industrie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer